Primer pla del niu que encara resta en un dels contraforts de la Catedral Nova de Lleida. Imatge de l'1 de febrer del 2018. (Horitzontal)
Primer pla del niu que encara resta en un dels contraforts de la Catedral Nova de Lleida. Imatge de l'1 de febrer del 2018. (Horitzontal)

La Generalitat autoritza al Capítol retirar l'últim niu de cigonya que queda a la Catedral Nova de Lleida

Actualitzat

ACN Lleida.-La Generalitat ha autoritzat la retirada de l'últim niu de cigonya que queda a l'edifici de la Catedral Nova de Lleida, "pel risc per a les persones i per a la conservació i estabilitat de la coberta i els contraforts de l'edifici", després que hagi estat constatada la "situació crítica del monument" per part dels arquitectes i experts consultats. La resolució dona un termini de quinze dies al Capítol de la Catedral de Lleida per dur a terme l'actuació, de la mateixa manera que per instal·lar les xarxes de protecció de l'edifici, que ja s'han començat a col·locar. Pel que fa als dos nius retirats recentment, amb anterioritat a la resolució, i que afectaven la coberta de l'Arxiu Capitular de la Catedral Nova, la Generalitat ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu per tal d'avaluar la responsabilitat administrativa que pugui derivar-se d'aquesta actuació. Cal recordar que l'entitat ecologista Ipcena va denunciar els fets davant el Departament de Territori i Sostenibilitat.

La nova resolució de la Generalitat estableix un termini màxim de quinze dies per retirar l'últim niu de cigonya i col·locar xarxes de protecció a la Catedral Nova, segons el projecte acordat per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural a Lleida, i que serviran per minimitzar el risc de caiguda d'elements estructurals. La Generalitat ha valorat, també, que la decisió "no ha de tenir cap afectació sobre la conservació d'aquesta espècie". Es tracta d'una autorització provisional, fins que el Capítol de la Catedral resolgui els problemes estructurals que presenta l'edifici. Així, caldrà redactar un projecte de rehabilitació-restauració de les cobertes del temple "amb la incorporació de mesures tècniques de compatibilització de la presència de les aus amb la seguretat i conservació de l'edifici". L'abast i factibilitat d'aquestes mesures seran avaluades i determinades en el marc de la Comissió Tècnica. Per a fer això, la Generalitat encarregarà un estudi per analitzar les mesures tècniques que permetin la compatibilitat de les aus i la conservació dels edificis protegits, per tal que serveixi de referència davant d'aquests casos. Treballs en el marc de la Comissió Tècnica La Comissió Tècnica creada per avaluar la problemàtica dels nius de cigonya a la Catedral Nova de Lleida ha estat treballant, des del 17 de novembre passat, per analitzar la situació. La Comissió està integrada per representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura, l'Ajuntament de Lleida i el Capítol de la Catedral. Així, s'han encarregat diversos estudis a experts i arquitectes de diferents òrgans i entitats per certificar el perill objectiu real. En aquest sentit, aquest dimarts, en el marc de la darrera reunió de la Comissió Tècnica, es van lliurar els estudis pendents, elaborats pel departament de Cristal·lografia i Mineralogia de la Universitat de Barcelona, per l'arquitecte territorial del Departament de Cultura a Lleida i per l'arquitecte del Capítol de la Catedral, que "coincideixen a confirmar el risc imminent tant per la coberta i els contraforts de l'edifici com per les persones", que ha motivat aquesta autorització provisional per part de la Generalitat. Pel que fa als dos nius retirats recentment, amb anterioritat a la resolució, i que afectaven la coberta de l'Arxiu Capitular de la Catedral Nova, la Generalitat ha obert un expedient informatiu per avaluar la responsabilitat administrativa que pugui derivar-se d'aquesta actuació. Cal recordar que Ipcena va denunciar el Capítol de la Catedral davant de Territori i Sostenibilitat per haver retirat dijous passat els dos nius en considerar que no podia fer-ho en estar aquests damunt de dos contraforts del temple. Al final de la temporada de nidificació, a l'agost, la Comissió Tècnica farà la valoració de les mesures adoptades, segons han explicat des de la Generalitat.

Anar al contingut