Barcelona

La Generalitat anuncia que no entregarà abans de dilluns les peces d'art de Sixena

El conseller de Cultura, Santi Vila, afirma que la sentència de la jutge topa amb la legislació catalana de Patrimoni i anuncia nous recursos per impedir el trasllat

RedaccióActualitzat

La Generalitat comunicarà al govern d'Aragó que no entregarà abans d'aquest dilluns les 97 peces d'art de Sixena en litigi. Aquest dimecres era la data límit perquè el govern comuniqués com farien el trasllat de les obres que hi ha al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya, el MNAC. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha dit que és "inviable" fer aquest trasllat i ha avançat quines raons exposaran:

"Estem absolutament convençuts de la inviabilitat. Hi ha una contradicció entre una sentència dictada per un jutjat d'instrucció, vinculat a jurisdicció civil, i el marc legislatiu en matèria de patrimoni de museus a Catalunya."

El conseller ha anunciat que obriran noves vies judicials per impedir el trasllat i no ha volgut especular sobre què passarà a partir de dilluns per l'incompliment de la sentència, que obliga a entregar les obres. Sí que ha admès, però, que és més difícil que surtin les peces que hi ha al Museu de Lleida que els objectes que hi ha al MNAC, perquè aquestes últimes no formen part del catàleg de béns protegits.  

Àngel Ros: "Les obres de Sixena són propietat d'institucions de Catalunya"

 

 

Precisament l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, ha dit a "Els matins" de TV3 que les obres de Sixena s'haurien de quedar a Catalunya:

"La sentència del jutjat d'Osca és recurrible a l'Audiència Provincial i al Tribunal Suprem. Les obres són propietat d'institucions de Catalunya i el que és lògic és que se'ns doni la raó des d'un punt de vista judicial."

I ha afegit:

"Si no arriba a ser per un conjunt de bisbes il·lustrats, com el bisbe Messeguer, i una societat civil il·lustrada que les va salvar, ara aquestes obres les haurien d'anar a veure al museu The Cloisters, de Nova York, o estarien en mans d'algun col·leccionista d'art d'Europa."

Segons Àngel Ros, "hem de ser capaços de trobar models per compartir-les, a través d'exposicions temporals, entre els museus de Lleida i Barbastre, però respectant el dret de propietat."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut