El conseller Santi Vila en una imatge d'arxiu.
El conseller Santi Vila en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Barcelona

La Generalitat anirà fins al final als tribunals per defensar la concessió d'Aigües Ter-Llobregat

En una compareixença a la Diputació Permanent del Parlament, els consellers Santi Vila i Andreu Mas-Colell han descartat revocar l'adjudicació a Acciona de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat i abonar qualsevol d'indemnització. L'executiu esgotarà totes les vies judicials perquè la cessió, diu, va ser correcta. A més, tornar els 300 milions d'euros avançats per Acciona tindria "gravíssims perjudicis" sobre les partides socials bàsiques.

RedaccióActualitzat
El govern descarta revocar l'adjudicació a Acciona de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat i abonar qualsevol mena d'indemnització. Només ho farà en el cas que hi hagi una "sentència ferma". I és que revocar l'adjudicació a Acciona ara per donar-l'hi a Agbar tindria "gravíssims perjudicis per a la hisenda pública", ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en una compareixença davant la Diputació Permanent del Parlament.

En resposta a la proposta que li ha fet durant la compareixença el diputat del PSC Jordi Terrades que la gestió d'aquesta empresa torni a ser pública, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, present també a la compareixença, ha assegurat que tornar els 300 milions d'euros avançats per Acciona obligaria a treure'ls de partides socials bàsiques.

Els dos consellers han subratllat que l'adjudicació de la gestió va ser "correcta", i han remarcat que la Generalitat arribarà "fins al final" en la defensa dels seus interessos.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va desestimar els recursos presentats per Acciona i la Generalitat i va ratificar la decisió de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) d'anul·lar l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat a Acciona. L'executiu ja va dir que esgotaria totes les vies legals i va presentar recurs.

La pilota és al terrat del Tribunal Suprem, que haurà de resoldre ara els recursos de cassació presentats per Acciona i per la Generalitat respecte a les mesures cautelars, que Agbar reclama que s'executin. Mas-Colell ha assegurat que el govern "acatarà les resolucions amb sentència ferma de la justícia quan es produeixin", però ha apel·lat a l'"estabilitat i al manteniment de la situació actual fins que hi hagi una sentència".

Aigües Ter-Llobregat és l'empresa que presta el servei de proveïment d'aigua a Barcelona i la seva àrea metropolitana i compta per fer-ho amb quatre grans plantes potabilitzadores, dessalinitzadores, dipòsits i 900 quilòmetres de canonades, i la seva privatització és la més gran empresa pel govern.

Acciona es presentava al concurs al costat del banc brasiler BTG Pactual i les famílies catalanes Rodés i Godia; Agbar s'hi havia presentat amb els fons First State i Caisse Dépot, i amb un grup d'empreses catalanes: Copisa, Acsa, Constructora Calaf, Aigües de Terrassa i Aigües de Sabadell.

La Generalitat va rebre l'any passat prop de 300 milions d'euros d'Acciona per aquesta privatització, però es van apuntar comptablement els ingressos previstos durant tota la vida de la privatització (50 anys), un total de 995,5 milions d'euros, cosa que li va permetre l'any passat reduir el dèficit públic mig punt percentual.
Anar al contingut