Una treballadora d'una entitat financera donant informació a una clienta.
La Generalitat garantirà als que han demanat bons un import de fins a 10.000 euros.
Barcelona

La Generalitat amplia amb 500 milions d'euros l'emissió de bons per a particulars

El govern ha decidit ampliar fins als tres mil milions d'euros l'import de l'emissió de bons per a particulars. El Departament d'Economia, que fa efectiva l'ampliació aquest dijous, argumenta la decisió perquè les peticions dels inversors han superat amb escreix l'oferta. A més, volen donar resposta així a la petició de les entitats financeres que comercialitzen els bons i que han demanat que se n'augmentés l'import. L'ampliació que es fa ara, la segona, és de 500 milions d'euros.

Actualitzat
L'emissió de bons per a particulars de la Generalitat es va obrir el 22 d'octubre enmig d'una polèmica política, ja que des de l'oposició CiU i el PP van criticar la mesura, que van interpretar com un senyal de la debilitat de les finances del govern. La Generalitat, però, va inscriure la iniciativa dins la normalitat i sempre l'ha defensada.

Els bons donen als inversors un interès anual del 4,75% i estan pensats per a inversors minoristes que poden sol·licitar-ne per un import mínim de 1.000 euros i un màxim de 2 milions d'euros. Un total de 23 entitats comercialitzen aquests bons, que des del principi van tenir una forta demanda.

De fet, al cap de només cinc dies el govern català va decidir ampliar l'emissió, ja que el primer dia de col·locació les entitats bancàries van rebre peticions d'entre el 50% i el 60% de l'emissió inicial, de 1.890 milions. Aquesta primera ampliació va ser més gran que l'actual i va arribar fins als 2.500 milions d'euros.

La segona ampliació de l'emissió, fins als 3.000 milions d'euros, es coneix només dos dies abans que acabi el període fixat inicialment per comprar bons. A partir d'ara, per la col·locació d'aquests 500 milions d'euros addicionals les entitats rebran una comissió del 0,75%, una xifra inferior a la comissió del 3% que fins ara han cobrat les entitats bancàries.
Anar al contingut