Imatge de la presentació de la 24a Fira del Préssec de Pinyana a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida. Imatge del 4 d'octubre del…
Imatge de la presentació de la 24a Fira del Préssec de Pinyana a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida. Imatge del 4 d'octubre del 2016. (Horitzontal)

La gastronomia del préssec de Pinyana, protagonista de la 24a edició de la fira d'Alfarràs

ACN Lleida.-La gastronomia del préssec de Pinyana prendrà protagonisme aquest cap de setmana (8 i 9 d'octubre) a Alfarràs (Segrià) amb motiu de la celebració de la 24a edició de la Fira del Préssec de Pinyana. I és que enguany i seguint la tònica dels darrers anys el saló dedicarà moltes de les activitats a mostrar, a través de tallers, demostracions o degustacions, les nombroses possibilitats de consum d'aquest préssec tardà, complementant així el seu clàssic consum cru que porta a menjar-lo habitualment com a postres. Durant la presentació del certamen, l'alcalde d'Alfarràs, Kleber Esteve, ha defensat que "el préssec de Pinyana, a part de ser motor de part de l'agricultura del poble, forma part del patrimoni gastronòmic i cultural, i pot ser un dels eixos de la promoció turística de la localitat, com ara la pesca o la mateixa truita de riu".

El préssec de Pinyana és un préssec tardà que es cultiva a la zona formada pels municipis d'Alfarràs, Almenar, Ivars de Noguera, Castellonroi i Albelda. Des de fa 24 anys Alfarràs dedica una fira a aquest producte per tal de donar-ne a conèixer les seves qualitats i que també esdevé un punt de trobada per a productors, empreses i entitats del comerç i la restauració. Enguany el certamen tornarà a posar el seu focus d'atenció en la gastronomia, mostrant als visitants les diferents possibilitats de consum d'aquest préssec. En aquest sentit, la fira acollirà un concurs gastronòmic de tapes amb préssec de Pinyana; la presentació de plats d'amanides i vinagretes maridades amb préssecs de la denominació, i una ponència-demostració de cuina amb préssec a càrrec del xef Jordi Vidal, del restaurant La Guspira de Linyola (Pla d'Urgell). El certamen també ha programat tallers d'elaboració de conserves i melmelades; degustació de cerveses afruitades de préssec amb la Vella Caravana; demostració i degustació de plats amb préssec a càrrec de Dolors Mateu, i una conferència de cuina terapèutica que oferirà Cristina Manyer i que finalitzarà amb un showcooking-dietoteràpia basat en medicina tradicional xinesa i amb un receptari especial 'detox' amb préssec de Pinyana. A més i com ja és habitual, els restaurants locals oferiran durant el cap de setmana menús i plats cuinats amb préssec d'aquesta denominació.Un altre dels moments gastronòmics del programa de la fira serà el Sopar del Préssec de Pinyana, que tindrà lloc dissabte a la nit a càrrec de Cal Gumer Events. Tàrtar de préssec de Pinyana sobre cruixent de plàtan i emulsió d'anxova; coca de recapte de préssec i albergínia escalivats i toc de formatge Montagnolo; i préssec amb pernil i escuma lleugera de iogurt amb oli de mandarina, seran els entrants d'aquest menú de tast. De peix, els comensals gaudiran d'un cebiche de corbina amb brots tendres d'enciams i adobat de préssec, mentre que el porc ibèric cuit a baixa temperatura amb salsa de pernil, saltat de bolets i chutney de préssec, serà la carn de la nit. A les postres: cassoleta de Tatin de préssec amb crema Brûlée aromatitzada amb vainilla bourbon i cruixent. Els vins de Lagravera maridaran el menú de la vetllada.La fira també oferirà altres activitats de caràcter social i cultural com ara la possibilitat de conèixer la història d'Alfarràs i del préssec de Pinyana, gràcies a rutes turístiques i culturals organitzades per l'Ajuntament; màsters de pesca per parelles; degustacions de formatges i de vins, mentre dissabte a la mitjanit arribarà l'actuació del grup Comandant de Tros. El certamen acollirà també una xerrada sobre l'ús de drons en agricultura, tallers per a la mainada i exhibició d'oficis tradicionals, exposició de tractors antics, un taller sobre el malbaratament d'aliments i una degustació i maridatge de diferents varietats de te. L'encarregat d'inaugurar dissabte la 24a Fira del Préssec de Pinyana d'Alfarràs serà el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Antoni Díaz, mentre la cloenda anirà a càrrec de la presidenta del Consell Comarcal del Segrià, Maria José Invernón. El certamen s'ha presentat aquest dimarts a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida, on els alumnes supervisats pel professor i xef de La Guspira, Jordi Vidal, han elaborat diferents plats amb el préssec de Pinyana com a protagonista.

Anar al contingut