Pla general del director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i l'agregada cultural del Consolat General d'Uruguai a Barcelona,…
Pla general del director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i l'agregada cultural del Consolat General d'Uruguai a Barcelona, Sylvia Roig, aquest dimarts 17 d'abril de 2018. (Horitzontal)

La Fundació Pau Casals converteix la seva beca per violoncel·listes en un guardó internacional

ACN Barcelona.-La Fundació Pau Casals ha presentat una nova convocatòria del guardó internacional Pau Casals per donar suport a joves violoncel·listes "en la seva formació" i el seu perfeccionament "tècnic" i "artístic". El premi que fins ara estava concebut com una beca adreçada a joves de la Unió Europea i Puerto Rico ara també estarà dirigit a músics d'Uruguai. La 34a edició del guardó, amb una dotació econòmica de 18.000 euros, compta amb un jurat internacional integrat per músics de prestigi internacional com Marta Casals, Marc Coppey, Alban Gerhardt, Frans Helmerson i Arnau Tomàs. Es podran presentar del guardó joves de fins a 22 anys que siguin estudiants del grau superior de violoncel o que el tinguin aprovat. El termini de presentació de candidatures ja està obert i finalitza el 6 de juliol. L'audició final tindrà lloc el 26 de novembre a l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (Baix Penedès).

La convocatòria del guardó es fa cada dos anys, tot i que en roda de premsa els responsables de la fundació han admès que treballen amb l'objectiu d'impulsar-lo cada any i amb més dotació econòmica pels premiats. Pel que fa al pas d'una beca a un guardó, el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, ha apuntat que per la carrera d'un jove músic "l'ajuda més" rebre un guardó que no pas una beca. Pardo ha dit que la nova etapa que enceten arriba amb una nova estratègia perquè busquen "crear un sentiment i que els guanyadors se sentin ambaixadors de la institució". Al marge del guardó internacional dotat amb 18.000 euros, el jurat podrà atorgar un accèssit de 6.000 euros per a aspirants de Catalunya, la resta de l'estat espanyol, Andorra i la Catalunya Nord. Els 8 candidats que arribin a la fase final podran rebre una menció d'honor. Segons ha explicat Pardo, s'aposta per candidats menors de 22 anys perquè es considera que amb aquesta edat poden aprofitar l'assessorament que se'ls dona i adquirir bé "noves qüestions tècniques".Després d'haver-se obert a Puerto Rico l'any 2016, ara el guardó s'expandeix a l'Uruguai. Per Pardo aquest fet significa un "primer pas" per ampliar, en un futur, la convocatòria a altres països del continent americà i l'asiàtic. L'arribada a Uruguai ha estat possible fruit d'un acord de col·laboració institucional amb el país llatinoamericà que permetrà, a més, celebrar la Diada Pau Casals 2018 a Montevideo. L'agregada cultural del Consolat General d'Uruguai a Barcelona, Sylvia Roig, ha defensat que l'arribada del guardó està "justificada" per raons històriques. "Pau Casals va actuar en dues ocasions a Montevideo, l'any 1931 i el 1937. Són moltes les arrels que ens vinculen", ha defensat Roig. D'altra banda, durant la roda de premsa també s'ha explicat que coincidint amb Sant Jordi s'oferirà un concert de presentació al CCCB a càrrec de la violoncel·lista premiada a la darrera edició de la beca, Mariona Camats, i el pianista Yoko Suzuki. El concert es farà el 23 d'abril a les set de la tarda. La cita comptarà amb la interpretació de 7 variacions sobre el temes de Mozart, Beethoven, Schumann, Pau Casals i una peça del mateix Suzuki. La Fundació Pau Casals, establerta per Pau i Marta Casals l'any 1972, va crear la Beca Pau Casals l'any 1984. Al llarg d'aquests 34 anys, un nombre important de joves violoncel·listes de Catalunya i la resta de l'estat, Andorra i la Catalunya Nord hi ha pogut participar. Entre els guanyadors figuren noms com Arnau Tomás, Damià Martínez, Pablo Codina, Laia Puig, Oscar Alabau, Moises Lee, Pablo Fernández, Palo Pérez o Mariona Camats.

Anar al contingut