Barcelona

La Fundació Michael J. Fox presenta un web que connecta voluntaris i assajos clínics de Parkinson

La Fundació Michael J. Fox ha presentat aquest dimecres a l'Hospital Clínic una plataforma en línia que permet a voluntaris -amb Parkinson o sans- participar en assajos clínics o investigacions que s'estiguin fent sobre la malaltia. L'eina pretén acabar amb el fet que molts projectes s'ajornen o es cancel·len per falta de voluntaris.

RedaccióActualitzat

La Fundació Michael J.Fox ha presentat aquest dimecres a l'Hospital Clínic de Barcelona el Fox Trial Finder, una plataforma en línia que connecta, de forma anònima i voluntària, pacients de Parkinson amb els assajos clínics o projectes d'investigació que necessiten participants.

Aquesta eina pretén accelerar la investigació sobre el Parkinson a l'augmentar la participació de voluntaris. I és que segons la Fundació Michael J. Fox, entre un 40 i un 70% dels assajos clínics que es realitzen al món s'endarrereixen per falta de participants.

Els pacients amb Parkinson o persones sanes es registren omplint un formulari explicant la seva localització i el seu historial mèdic. Instantàniament reben els projectes i assajos que es duen a terme en la seva àrea i que encaixen amb el seu perfil. També poden buscar informació o participar en estudis d'altres països. La privacitat de les seves dades queda protegida.

Els investigadors també es beneficien d'aquesta eina ja que registren els seus projectes, sempre aprovats per un comitè ètic, i reben immediatament la informació dels voluntaris de l'àrea i amb les característiques que els interessen per a l'assaig. A través de l'eina, també poden coordinar-se amb altres centres nacionals o internacionals.

La plataforma arriba a Catalunya després d'estar operativa als Estats Units, el Regne Unit, Irlanda, Austràlia i el Canadà, països on ha registrat més de 23.000 voluntaris en un any. La previsió és que es posi també en marxa a Alemanya, França, Àustria i Itàlia. Avui dia la web ofereix informació de 380 assajos clínics, 65 dels quals a Europa. La versió espanyola del portal arrenca amb sis assajos actius en fase d'incorporació de voluntaris.

"Els pacients, amb freqüència, volen participar en els assajos clínics però no saben com", problema al qual l'eina dóna solució, ha explicat el neuròleg de la Unitat de Parkinson del Clínic, Eduard Tolosa. Una enquesta elaborada per Fundació Michael J. Fox ho corrobora. El 61% dels pacients no saben on anar per demanar informació sobre assajos clínics i un 39% creu, equivocadament, que els assajos clínics per al Parkinson no tenen problemes per trobar voluntaris.

Des de l'Associació Catalana per al Parkinson han animat les persones que tenen aquesta malaltia a involucrar-se per buscar una cura i han recordat que "la investigació és l'única via per trobar la solució al Parkinson", que afecta més de 150.000 persones a Espanya i sis milions arreu del món.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut