Pla general de la sala d'espera d'Osonament, al centre del nou edifici. Imatge del 21 de setembre de 2016 (Horitzontal).
Pla general de la sala d'espera d'Osonament, al centre del nou edifici. Imatge del 21 de setembre de 2016 (Horitzontal).

La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona estrena nova seu a Vic i integra en un únic espai tots els serveis

ACN Vic.-La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona acaba d'encetar una nova etapa amb l'estrena de la nova seu al carrer Josep Maria Selva número 2, molt a prop de l'Hospital Universitari de Vic. La gerent de la fundació privada sense ànim de lucre, Mercè Generó, ha destacat el "salt" qualitatiu que suposarà per a l'atenció de la salut mental a la comarca. A partir d'ara, tots els serveis que estaven repartits per la ciutat es concentraran en un únic espai, diferenciat per mòduls segons cada àrea assistencial. Precisament, el model integrat de gestió, que atén conjuntament tot l'àmbit de salut mental i les addicions, singularitza el centre de la resta de centres del país, ja que en molts llocs es tracta de dues xarxes ben diferenciades i que treballen de manera independent. Aprofitant el canvi d'emplaçament, l'entitat ha apostat per simplificar el nom, i a partir d'ara passarà a anomenar-se Osonament. El nou edifici ha costat 2,4 MEUR i s'ha construït tenint en compte els criteris de sostenibilitat, austeritat i proximitat.

La gerent d'Osonament, Mercè Generó, ha explicat que la nova etapa de l'entitat no només ve marcada per l'agrupació en un sol espai físic de la majoria de serveis al nou edifici, sinó també per la reorientació que està aplicant l'organització a potenciar l'atenció integral de les persones usuàries. Un cop entrin per la porta del nou edifici, les persones percebran una visió integral d'activitats, programes i acompanyament per resoldre les seves necessitats. En total, el centre gestionarà vuit serveis: Servei de Rehabilitació Comunitària, Club Social el Pedrís, Centre de Dia CADO, el servei d'inserció laboral (OTL), el Centre Especial de Treball Areté i la Logopèdia.Un total de 54 professionals dels 82 que té l'entitat treballaran en el nou edifici. La resta són professionals de la Llar Residència de Manlleu i de l'àrea de fusteria del CET Areté de Tona, que continuen en la seva ubicació actual.Segons Generó, aquest model evita duplicitat d'intervencions i possibilita una atenció social, laboral i sanitària integrada, seguint les directrius del Pla Integral de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya.El nou equipament s'ubica ens uns terrenys de més de 2.200 metres quadrats que l'Ajuntament de Vic ha cedit a l'entitat. És un edifici aïllat, de planta baixa, amb una petita planta semisoterrani i planta primera, que integra criteris de sostenibilitat amb un nivell d'eficiència energètica A. Mercè Generó ha explicat que s'ha prioritzat que fos un edifici sostenible i respectuós amb el medi ambient i amb les persones. Per exemple, s'ha fet un mínim moviment de terres per adaptar l'edifici a la topografia existent. Així mateix, s'ha repetit el mateix mòdul estructural per permetre l'estandardització del procés constructiu i s'han utilitzat materials naturals i reciclats que necessiten poc manteniment posterior i que, a la vegada, aporten calidesa.Les obres del nou edifici van començar el gener de 2015 i el mateix mes es va realitzar l'acte simbòlic de col·locació de la primera pedra. L'acte d'inauguració, presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està previst pel proper 21 d'octubre. Procés participatiu per escollir el nou nom de l'entitatLa gerent ha explicat que la nova marca vol mostrar el canvi que emprèn l'entitat a partir d'ara i posicionar Osonament com una entitat amb 38 anys de trajectòria que presta serveis integrals de salut mental. El nom neix d'un procés que ha combinat diverses sessions de treball d'una comissió formada per persones vinculades a l'entitat, així com d'un procés participatiu amb tots els professionals.Segons Mercè Generó, Osonament vol recollir tres paràmetres principals: àmbit geogràfic, finalitat de la seva activitat i la singularitat en la manera d'entendre la seva activitat.

Anar al contingut