Barcelona

La Fundació Arrels denuncia una estafa que afecta persones sense sostre

Els pagaven xifres irrisòries de diners o un entrepà, a canvi de figurar com a administradors únics de diverses empreses que tenien deutes. Això els porta problemes amb Hisenda i fins i tot amb la justícia. A més, no els permet cobrar cap tipus d'ajut social, perquè, al tenir deutes, se'ls embarga.

TV3Actualitzat
Amb la crisi, s'han multiplicat els casos d'estafes i enganys a les persones més dèbils i desprotegides. La Fundació Arrels ha denunciat que hi ha persones que utilitzen gent sense sostre perquè es facin passar per administradors d'empreses amb deutes. Això els porta a reclamacions judicials i problemes amb Hisenda.

Aquest és el cas del Rafael. Vivia al carrer quan un conegut li va proposar que firmés com a administrador d'una empresa. Havia de ser un tràmit ràpid i teòricament sense conseqüències. "Un amic meu em va presentar un senyor per fer una empresa. Sabia que havia de signar per fer una empresa. Ell treballaria i jo no tindria cap problema. Em donaria 50 euros per dos minuts" del meu temps. "Vaig acceptar".

La desesperació és el factor comú entre totes les víctimes de la desena d'estafes que la Fundació Arrels ha detectat en els últims mesos, unes estafes que ara miren de resoldre als tribunals. La Beatriz Fernández, advocada d'aquesta fundació, explica que "en tots els casos, quan ells van signar el document o van anar al notari, la situació personal amb què es trobaven era de necessitat absoluta. No estaven en una situació com per valorar si el que estaven fent era bo o dolent a nivell legal o ètic".

El fet de signar i convertir-se en administradors d'una empresa els porta problemes legals. Molts estan pendents de judici i, a més, no poden sol·licitar cap pensió o ajuda social perquè tenen deutes amb Hisenda i amb la Seguretat Social. Qualsevol ingrés els pot ser embargat.

Un altre dels afectats és en Paco. Dormia en un caixer quan el van despertar per convence'l perquè firmés la sol·licitud d'un crèdit per pagar un cotxe. "Em van portar a una perruqueria, em van tallar els cabells i abans ens vam menjar un entrepà". Li van prometre 3.000 euros sense riscos, però tot el que en va treure va ser un entrepà i una reclamació judicial de 30.000 euros.

La Fundació Arrels té constància que altres entitats socials també veuen casos similars. Se n'adonen quan comencen a tramitar-los ajudes i els faciliten per fi una adreça. Per a molts indigents comença llavors una batalla legal que viuen amb molta angoixa, tot i rebre el suport i l'assessorament de professionals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut