La consellera d'Agricultura d'Andalusia es menja un cogombre.
La consellera d'Agricultura d'Andalusia es menja un cogombre.
Barcelona

La foto dels polítics davant l'adversitat

Esclata una crisi? Cap problema: sempre hi ha a mà un polític valent disposat a apagar el foc que calgui practicant amb l'exemple. És una estratègia que no se sap molt bé d'on neix, però a la qual els polítics han recorregut, recorren i, probablement, recorreran en un intent de tranquil·litzar l'opinió pública quan van maldades. La seva efectivitat a aquest efecte encara s'ha de demostrar; del que no es pot dubtar, però, és que aquestes efímeres imatges ja formen part de la memòria col·lectiva.

Actualitzat
Una d'aquestes situacions va deixar la icònica imatge d'un José Manuel Fraga -amb Meyba inclòs- banyant-se a la localitat de Palomares per demostrar a la gent que no hi havia cap risc per a la salut després que una bomba nuclear nord-americana havia caigut -sense explotar- a 5 quilòmetres de les costes. De fet, als 89 anys el polític continua en actiu.

En plena crisi de les "vaques boges", John Major es menjava un filet de vedella davant de les càmeres per a tota l'audiència del país. I Arias Cañete va voler demostrar que la vedella espanyola era bona, bona, i va imitar el britànic. No va mostrar tanta convicció Celia Villalobos, quan va recomanar fer el brou amb os de porc...

La crisi del "Prestige" també va deixar grans moments. En aquest cas, el principal afectat era el marisc gallec, sobre el qual Federico Trillo va dir: "A Galícia li queden poques setmanes de neteja en algunes zones, però a les ries no ha entrat el 'chapapote'. El marisc d'allà és extraordinari". No hi ha imatges, però, de Trillo menjant marisc.

I és que els temps canvien, però les formes queden. Els polítics continuen intentant convèncer la població amb aquest recurs amb un èxit encara per corroborar. Ja sigui al golf de Mèxic, amb un Obama banyant-s'hi amb els seus fills, o el cas més recent a Andalusia, amb la consellera d'Agricultura Clara Aguilera menjant cogombres, el polític del segle XXI segueix deixant imatges per a la posteritat.
Anar al contingut