La formiga que podria aconseguir que la Dama torni a Elx

L'aparició d'aquest petit insecte ha revifat les reivindicacions de la ciutat. Vols saber com s'ho ha fet?

RedaccióActualitzat

Potser mai una simple formiga havia provocat tant de rebombori. Si més no, a l'habitualment tranquil món de la cultura. La formiga, anònima i solitària, passejava per les sales del Museu Arqueològic Nacional, a Madrid.

I, ves per on, va decidir visitar de prop una de les joies més ben guardades del museu: la Dama d'Elx. Una tasca teòricament impossible, perquè la vitrina on s'exposa és totalment hermètica i no hi pot entrar res.

La formiga triomfa a Twitter

Teòricament, perquè resulta que un visitant va comprovar, estupefacte, com per sobre del cap de l'egrègia dama hi passejava una formiga. Ho va gravar i ho va penjar a Twitter, i deia, a més, que una funcionària del museu "no s'explicava com havia pogut passar".

 

El visitant, identificat a Twitter com a @MisterAllnut, ja ha retirat el vídeo, perquè diu que la seva intenció no era generar cap polèmica. Però ja era tard. La notícia s'havia escampat per les xarxes socials com una taca d'oli i tothom en parlava.

"Hormigas Ilicitanas"

L'Oficina de Turisme d'Elx, Visit Elche, ha aprofitat per engegar una campanya protagonitzada, esclar, per les formigues, amb lemes enginyosos en català, castellà i anglès.  L'objectiu de la campanya s'explica a la web "hormigasilicitanas", i en un vídeo, on una formiga de mida molt augmentada ho deixa ben clar: reivindica que la Dama abandoni Madrid i que vagi a viure de forma permanent a la ciutat que li dona nom.

 

Els viatges de la Dama

No seria la primera vegada, ja que en ocasions especials, l'última l'any 2006, l'obra mestra de l'art ibèric s'ha exhibit temporalment a Elx. Ara, arran de l'incident de la formiga, es tornen a alçar veus ciutadanes i polítiques que en reclamen la cessió permanent.

El debat no és nou. L'agost de 1997, fa justament 20 anys, la comissió de cultura del Congrés va dictaminar a favor tant del fet que la Dama tornés a Elx com que el Guernica es traslladés del Reina Sofia al Guggenheim amb motiu de la inauguració del museu bilbaí.

Les formigues no la poden danyar

En tots dos casos, el govern s'hi va negar, adduint raons d'accés, seguretat i conservació. L'Ajuntament d'Elx ha demanat recentment una nova cessió temporal de l'escultura pel segon semestre del 2018.

 

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport assegura en un comunicat que la formiga devia entrar pel mecanisme que manté el nivell d'humitat de la vitrina, i que es revisarà l'estanqueïtat i es reforçarà el sistema de control de plagues. També diu que l'escultura no pot haver patit cap mal, ja que la pedra de la qual està feta no pot ser afectada pels insectes.                 

La història de la Dama

La Dama d'Elx va ser descoberta a prop d'Elx l'any 1897. Un arqueòleg francès la va comprar i la va portar al Louvre, on s'hi va estar fins l'any 1941, quan el govern de Vichy la va tornar al règim de Franco. Fins a l'any 1972 es va exhibir al Prado, i, des de llavors, al Museu Arqueològic.

A Catalunya tenim la sort de comptar amb una reproducció "viva" de la Dama d'Elx: la que han fet els membres del grup de reconstrucció històrica IberCalafell, i que es pot veure en actes culturals arreu del país.

 

Anar al contingut