El mexicà Guillermo del Toro, amb els Oscars a la millor pel·lícula i millor direcció per "La forma del agua" (Reuters)
El mexicà Guillermo del Toro, amb els Oscars a la millor pel·lícula i millor direcció per "La forma del agua" (Reuters)

Guillermo del Toro triomfa als Oscars amb "La forma del agua"

Guanya el premi al millor director i a la millor pel·lícula en una cerimònia marcada per la presència de Mèxic i per la reivindicació de les dones

RedaccióActualitzat

"La forma del agua", del mexicà Guillermo del Toro, ha guanyat l'Oscar a la millor pel·lícula en l'edició 90 de la gala dels Oscars.

Del Toro també ha guanyat el premi al millor director per aquesta pel·lícula, que era la que tenia més nominacions, 13, i al final s'ha endut 4 Oscars. Els altres dos són millor banda sonora, per a Alexandre Desplat, i millor disseny de producció.

 

 

En el discurs que ha fet en recollir el premi al millor director, Guillermo del Toro ha fet una defensa dels immigrants, quan els coneguts com a "dreamers" són a punt de perdre tots els drets als Estats Units:

"Sóc immigrant, com molts de vosaltres... i penso que el més gran que fa la nostra indústria és esborrar les línies a la sorra. Ho hauríem de continuar fent, ara que el món ens demana que les fem més fondes."

"Dunkerque", de Christopher Nolan, que tenia 8 nominacions, ha guanyat 3 Oscars. És la segona pel·lícula més premiada, per bé que en categories considerades tècniques: millor edició de so, millor mescla de so i millor muntatge

I "Tres anuncios en las afueras", de Martin McDonagh, l'altra gran favorita de la nit, que tenia 7 nominacions, només ha guanyat 2 Oscars

Un ha estat per a Frances McDormand, que amb aquest paper ja havia guanyat el premi a la millor actriu als Globus d'Or, als Bafta del cinema britànic i, aquest mateix cap de setmana, als Spirit Awards, del cinema independent. 

Quan ha recollit el premi, McDormand ha demanat a totes les dones de la sala que es posessin dempeus amb ella.

 

 

L'altre premi de "Tres anuncios en las afueras" també ha estat interpretatiu: Sam Rockwell, millor actor de repartiment

 

 

Encara en les categories interpretatives, Gary Oldman ha guanyat el seu primer Oscar al millor actor pel paper de Winston Churchill a "El instante más oscuro", de Joe Wright. La pel·lícula també ha guanyat l'Oscar al millor Maquillatge i Perruqueria.

 

 

I la millor actriu de repartiment ha estat Allison Janney, per "Yo, Tonya", de Craig Gillespie, on interpreta la mare de Tonya Harding, la patinadora olímpica nord-americana que va ser desposseïda del seu títol de campiona dels Estats Units arran de l'atac que va patir una rival seva, Nancy Kerrigan, en què estava involucrat l'exmarit de Harding.

 

 

Janney ha desbancat Laurie Metcalf, que era la favorita per "Lady Bird", de Greta Gerwig.

L'Oscar al millor guió original l'ha guanyat Jordan Peele per "Déjame salir", que també dirigeix. Peele s'ha convertit en la primera persona negra que guanya aquest premi.

 

 

El premi al millor guió adaptat se l'ha endut James Ivory per "Call Me By Your Name", de l'italià Luca Guadagnino, que adapta la novel·la del mateix títol d'André Aciman. 

 

 

Ivory, de 89 anys, s'ha convertit en la persona de més edat a guanyar un Oscar. Anys enrere, Ivory havia estat nominat tres vegades a millor director, per "Una habitació amb vistes", "Howard's End" i "El que queda del dia".

La xilena "Una mujer fantástica", de Sebastián Lelio, interpretada per l'actriu transgènere Daniela Vega, ha guanyat l'Oscar a la millor pel·lícula de llengua no anglesa. És la primera vegada que una pel·lícula xilena guanya un Oscar.

 

 

"Coco", de Disney-Pixar, dirigida per Lee Unkrich i Adrian Molina -l'altra presència mexicana d'aquests Oscars, en què el triomfador ha estat Guillermo del Toro-, ha estat elegida millor pel·lícula d'animació. I també ha guanyat l'Oscar a la millor cançó original, amb el tema "Remember me", de Kristen Anderson-Lopez i Robert Lopez, que canten Miguel i Natalia Lafourcade.

 

 

El premi a la millor fotografia l'ha guanyat Roger Deakins, que, amb "Blade Runner 2049", de Denis Villeneuve, s'ha endut el seu primer Oscar després de 13 nominacions infructuoses.

 

 

Entre les nominades per a aquesta categoria, per primera vegada hi havia una dona: Rachel Morrison, per "Mudbound", de la directora i guionista Dee Rees.

L'Oscar al millor vestuari ha estat per a Mark Bridges, per "El hilo invisible", de Paul Thomas Anderson.

 

 

A més d'un Oscar, Bridges també ha guanyat una moto d'aigua -valorada en 18.000 dòlars, i un viatge al llac Havasu, a Arizona- perquè ha estat el premiat que ha fet el discurs més curt. Al principi de la cerimònia, Jimmy Kimmel, el presentador, havia anunciat aquests premis per a la persona que fos més breu a l'hora de recollir el seu Oscar.

Bridges ha parlat uns 30 segons. Ha tingut temps per agraïr el premi a Paul Thomas Anderson, el director, als actors de la pel·lícula, al seu equip i a l'Acadèmia. 

Bridges ha aparegut a l'escenari dalt de la moto d'aigua -amb armilla salvavides inclosa- acompanyat de l'actriu Helen Mirren.

L'edició número 90 de la gala de lliurament dels premis de l'Acadèmia del Cinema dels Estats Units, que s'ha fet al Dolby Theatre de Los Angeles, ha durat unes quatre hores. Ha començat a les 2 de la matinada (les 5 de la tarda hora local) i els últims premis s'han anunciat abans de les 6 del matí.

 

 

Ha estat marcada per la reivindicació del paper de la dona a partir de moviment #MeeToo i per la presència de Mèxic, amb els premis a Guillermo del Toro i la pel·lícula "Coco".  

El presentador ha tornat a ser Jimmy Kimmel, presentador de televisió, còmic, guionista i productor, que ja va conduir els Oscars de l'any passat. 

 

 

I, com l'any passat, els encarregats d'anunciar l'Oscar a la millor pel·lícula han estat Faye Dunaway i Warren Beaty, que el 2017 van protagonitzar una de les anècdotes més sonades de la història dels Oscars quan van dir un títol que no era el correcte. Va ser perquè els van donar un sobre equivocat, i els han compensat tornar-los a convidar.

ARXIVAT A:
CinemaPremis Oscars
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut