Madrid

La Fiscalia vol investigar la mort del saharaui de nacionalitat espanyola

La Fiscalia de l'Audiència Nacional és partidària d'investigar la mort del saharaui de nacionalitat espanyola Baby Hamday Buyema en els aldarulls que van tenir lloc la setmana passada al campament d'Al-Aaiun. Fonts fiscals han destacat la importància que el mort tingui la doble nacionalitat i han recordat que una de les atribucions de l'Audiència Nacional és investigar els delictes contra espanyols comesos a l'estranger.

Actualitzat
L'ONG Lliga Espanyola Pro Drets Humans denunciarà aquest dimarts les autoritats marroquines pels incidents i la mort de Hamday Buyema davant l'Audiència Nacional. Segons ha explicat el president de l'associació, Francisco José Alonso, la querella es presentarà contra el governador d'Al-Aaiun i els ministres marroquins d'Exteriors, d'Interior i de Defensa, encara que no descarta que pugui ampliar-la a més autoritats si es demostra que han participat "en la catàstrofe".

La denúncia es basarà en l'article 23.4 de la llei orgànica del poder judicial, que reconeix la jurisdicció espanyola sobre delictes en què hi ha víctimes de nacionalitat espanyola o es consta algun vincle de connexió rellevant amb Espanya.

Segons ha explicat Alonso, aquest últim cas permetria ampliar també la querella a la resta de víctimes registrades en els esdeveniments, que segons ha assegurat podrien arribar als cent morts sense identificar i als centenars de desapareguts.

El germà de Baby Hamday Buyema, Lehman Hamday Buyema, va demanar després de la mort del seu germà que el Marroc obrís "una investigació a fons" per conèixer "tota la veritat" sobre el que va passar, i per determinar "si algú va ordenar-ne l'assassinat".

Precisament, aquest dimarts, Taib Cherkaui, un dels dirigents del país contra els quals es dirigeix la querella viatjarà a Espanya per reunir-se amb el seu homòleg espanyol, el vicepresident primer del govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.
Anar al contingut