El fundador de Wikileaks, Julian Assange (Reuters)
El fundador de Wikileaks, Julian Assange (Reuters)
Suècia

La fiscalia sueca tanca la investigació contra Julian Assange per violació

El fundador de Wikileaks està refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres des de l'any 2012 per evitar que l'extradició a Suècia

RedaccióActualitzat

La fiscalia de Suècia ha decidit tancar la investigació contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange, per un suposat cas de violació. El cas judicial estava obert des del 2010.

"La fiscal en cap Marianne Ny ha decidit tancar la investigació a Julian Assange per suposada violació."


Julian Assange ha estat refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres des de l'any 2012 per evitar que l'extradissin a Suècia i un cop allà l'entreguessin als Estats Units, on l'acusen d'espionatge per haver filtrat documents secrets. Sobre Assange pesaven quatre càrrecs, però tres ja havien prescrit. Amb la decisió que ha pres ara la fiscalia sueca, es tanca la causa contra el fundador de Wikileaks.

La defensa d'Assange va sol·licitar, fa dues setmanes, davant del jutjat d'Estocolm, que se li aixequés l'ordre d'arrest, apel·lant a les declaracions del Departament de Justícia dels Estats Units sobre la possibilitat de presentar càrrecs contra ell pel robatori d'informació classificada. La defensa ha assegurat que la decisió de la fiscalia suposa que pot abandonar l'ambaixada de l'Equador a Londres.

"És una victòria total per a Julian Assange. És lliure de deixar l'ambaixada quan vulgui. Hem guanyat el cas Assange. Està content i alleujat, però critica que hagi tardat tant temps."

Assange ja ha reaccionat a la notícia. Assegura que ni perdona ni oblida:


A la tarda, Assange ha tornat a sortir al balcó de l'ambaixada de l'Equador, on fa cinc anys que es refugia. Ha explicat que és una gran victòria per a ell, però que la batalla acaba de començar.

 

Assange ha promès que seguirà publicant informació confidencial. De moment, diu, no sortirà de l'ambaixada per por que ara la detenció vingui demanada pels Estats Units.

La policia britànica diu que el detindrà si surt del consolat

La policia britànica ja ha advertit que si Assange surt del consolat equatorià el detindrà. El 29 de juny del 2012, el tribunal de Westminster va determinar l'ordre de detenció per al fundador de Wikileaks si aquest sortia de l'ambaixada per la demanda d'extradició de Suècia.

A hores d'ara, la policia no ha rebut cap contraindicació i, per tant, aquesta ordre es manté vigent. En aquest sentit, la policia assegura que "es veu obligada a executar l'ordre judicial si deixa l'ambaixada".

Wikileaks diu que el Regne Unit "ni confirma ni nega" que hagi rebut l'ordre d'extradició dels EUA

Només fer-se pública la notícia, Wikileaks ha assegurat, a través del seu perfil de Twitter, que el Regne Unit "ni confirma ni nega" que hagi rebut l'ordre d'extradició d'Assange per part dels Estats Units i que estan pendents del que pugui fer ara Londres.

El mateix Assange, per la seva banda, ha respost a través del seu perfil de Twitter amb una fotografia d'ell mateix somrient:


L'any passat, un comitè de les Nacions Unides va demanar al Regne Unit i Suècia que posessin fi al que van qualificar de detenció arbitrària del fundador de Wikileaks i el compensessin econòmicament pels anys que ha estat reclòs a l'ambaixada equatoriana.

Wikileaks acusa la CIA d'espionatge a través de mòbils i televisors

La primera emissió de documents de Wikileaks va ser l'any 2010. Julian Assange va publicar aleshores 90.000 arxius secrets sobre la guerra de l'Afganistan.

Anar al contingut