Els 9 polítics independentistes empresonats
Els 9 polítics independentistes empresonats
Madrid

El fiscal del Suprem s'oposa a la llibertat provisional dels nou presos del procés

Critica la "indeguda intromissió" de l'Audiència de Schleswig-Holstein sobre Puigdemont en la jurisdicció dels tribunals espanyols

RedaccióActualitzat

El fiscal del Suprem s'oposa a les peticions d'alliberament que han presentat davant la Sala Penal d'aquest tribunal les defenses d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El fiscal basa el seu escrit en la decisió del Tribunal de Schleswig-Holstein de no extradir Carles Puigdemont pel delicte de rebel·lió. Considera que la limitació de qualsevol lliurament a un suposat delicte de malversació de fons fa incrementar el risc de fugida.

La Fiscalia critica la "indeguda intromissió" de l'Audiència d'Schleswig-Holstein en la jurisdicció dels tribunals espanyols. Diu que amb la seva decisió sobre Puigdemont, el tribunal alemany ha assumit funcions d'enjudiciament atribuïdes per la llei al Suprem, "cosa que dificulta notablement la possibilitat de reconèixer efectes jurídics a aquesta decisió".

En tot cas, el fiscal assegura que això no pot condicionar "la major o menor rellevància penal dels fets" ni la qualificació jurídica dels mateixos, doncs aquesta és competència dels tribunals espanyols.

La Fiscalia manté d'aquesta manera el criteri que ha tingut durant tot el procés, tot i el relleu al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat amb el nomenament de María José Segarra. Fonts de la Fiscalia han apuntat en els últims dies que la seva intenció és fer una valoració "individualitzada" de les imputacions que constaran als escrits d'acusació un cop es confirmi el tancament de la instrucció per part de la Sala Penal.

Aquest mateix dijous, el jutge Pablo Llarena ha rebutjat l'extradició de Carles Puigdemont per malversació. Llarena també ha retirat les euroordres que havia dictat contra l'expresident i també contra els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Merixell Serret, Clara Ponsatí i Marta Rovira. A la seva interlocutòria, el jutge critica durament el tribunal alemany i li retreu "falta de compromís amb fets que podrien haver trencat l'ordre constitucional espanyol".

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatJudicial
Anar al contingut