La fiscalia proposarà la infanta com a testimoni al judici i li demanarà una fiança civil de 500.000 euros

També proposarà la germana del rei com a testimoni al judici ja que considera que es va lucrar dels fons suposadament defraudats per Iñaki Urdangarin a través d'Aizoon
La fiscalia proposarà la infanta com a testimoni al judici i li demanarà una fiança civil de 500.000 euros

La fiscalia proposarà la infanta com a testimoni al judici i li demanarà una fiança civil de 500.000 euros

També proposarà la germana del rei com a testimoni al judici ja que considera que es va lucrar dels fons suposadament defraudats per Iñaki Urdangarin a través d'Aizoon
Actualitzat
La infanta Cristina en una imatge d'arxiu, arribant a l'audiència de Palma

La infanta Cristina en una imatge d'arxiu, arribant a l'audiència de Palma

La infanta Cristina haurà de declarar com a testimoni al judici del "cas Nóos" si l'Audiència Provincial de les Balears arxiva aquest divendres la seva imputació en la causa. La Fiscalia Anticorrupció la inclourà, juntament amb deu responsables civils més, a l'escrit de qualificació que presentarà en els pròxims dies amb les penes que sol·licitarà per a cada un dels acusats que s'asseuran al banc dels acusats.

El Ministeri Públic li reclamarà, a més, una fiança de responsabilitat civil de més de 500.000 euros, la qual haurà d'afrontar de manera conjunta i solidària juntament amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, per haver-se lucrat de part dels fons que aquest hauria defraudat a través de la seva societat immobiliària Aizoon --de la qual són socis al 50%--, i que de manera presumptament irregular es va nodrir de més d'un milió d'euros de l'entramat Nóos.

El fiscal Pedro Horrach, malgrat apuntar la inexistència d'indicis de criminalitat per part de la infanta en aquesta suposada trama de desviament de fons públics, considera que hauria obtingut un benefici o aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats en el si de l'entramat empresarial ordit pel seu marit.

Per reclamar la fiança, Horrach s'empararà en l'article 122 del Codi Penal, que estableix que "el que per títol lucratiu hagués participat dels efectes d'un delicte o falta, està obligat a la restitució de la cosa o al rescabalament del dany fins a la quantia de la seva participació", tot i que no hagi estat considerat responsable criminal dels fets investigats.

A les Balears s'han produït casos similars a aquest. El PP va ser condemnat en el conegut "cas Scala" com a responsable civil a títol lucratiu al pagament d'un total de 10.585 euros, quantitat que la formació va desviar del Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB) --dependent del govern-- al transport de sis tones de fullets publicitaris per a la campanya electoral de la formació a Eivissa i Formentera del 2007.

Alhora, Francisca Moll, dona d'Oscar Collado, exgerent de la funerària municipal de Palma, va ser condemnada a títol lucratiu a pagar 20.000 euros per haver-se beneficiat de l'enriquiment il·lícit del seu marit a través d'una trama de comissions i desviaments a través de la compravenda de tombes i taüts, tot i que desconeixia l'origen il·legal dels diners.

En el cas dels ducs de Palma, l'Agència Tributària va arribar a elevar a un total de 698.824 euros l'import total que tots dos van destinar des d'Aizoon a la reforma del palauet de Pedralbes i a més despeses particulars, servint-se així de la seva empresa com a "tapadora" amb l'objectiu de blanquejar els fons que de manera suposadament il·lícita va rebre l'Institut Nóos i que el matrimoni hauria desemborsat en atencions d'índole privada.

Hisenda estima en 436.703 euros els diners que els ducs van carregar a Aizoon entre el 2004 i 2006 per la rehabilitació del seu habitatge barceloní i en 262.120 els fons que van destinar a altres adquisicions personals del 2004 al 2010. Es tracta d'unes xifres que se sumen a les que va aportar en el seu moment el Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional a Balears, entre les quals destaca el pagament de 139.000 euros per l'adquisició i muntatge de fins a 72 mobles i elements de la llar com prestatgeries, butaques, sofàs, taules i cortines de luxe per al seu ús personal.

Els Ducs van arribar a adquirir a l'empresa Rosa Cerveto Marta Mas SL, a través d'Aizoon, una prestatgeria de 5.895 euros, una butaca giratòria per 1.552, una taula d'alumini per 2.665, una catifa "little flowers" per 3.450, un puf de cuir per 968, deu cadires "massai" de pell per un total de 9.550, dos sofàs per 10.143, un moble-bar per 6.298 i dues cortines d'estil japonès per 5.580, entre d'altres nombrosos articles.

Marc Viader, arquitecte que va reformar part del palauet de Pedralbes, va admetre davant de la Policia Nacional haver facturat per aquestes obres 20.000 euros a través d'Aizoon per ordre d'Urdangarin, concretament l'any 2005, tot i que la factura era per la rehabilitació, reforma i ampliació del domicili particular del matrimoni al carrer Elisenda de Pinós de Barcelona.

Classes de "coaching" per 6.672 euros, de salsa i merengue per 707, celebracions d'aniversari i esdeveniments infantils per més de 800 euros, així com menjars i sopars a luxosos restaurants s'afegeixen a la llista de despeses que van incórrer els ducs amb càrrec en els comptes d'Aizoon, mentre aquesta es nodria dels fons que les administracions balear i valenciana van pagar a l'Institut Nóos i dels quals una gran part, segons els investigadors, van anar a parar a les butxaques d'Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres.