Barcelona

La fiscalia preveu que Homs serà inhabilitat pel 9-N però no condemnat a pena de presó

Les fonts fiscals consultades per Catalunya Ràdio també descarten, per ara, que s'obri la via penal contra la presidenta del Parlament

RedaccióActualitzat

L'exconseller de la Presidència i diputat al Congrés Francesc Homs serà inhabilitat pel cas de la consulta del 9-N i no condemnat a pena de presó. Així ho preveu la fiscalia, segons fonts consultades per Catalunya Ràdio. Les mateixes fonts fiscals destaquen també que tot apunta que no obriran la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

La investigació al Tribunal Suprem tot just ha arrencat però la instrucció no és especialment complexa i aviat pot quedar enllestida. La fiscalia veu més elements probatoris contra Francesc Homs que no pas contra els altres imputats en aquesta causa, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau i l'exvicepresidenta del govern Joana Ortega. Ho justifica pel fet que l'ara diputat al Congrés va firmar una carta en què, de manera expressa, demanava a l'empresa informàtica encarregada de la votació del 9-N, que continués amb els treballs, tot i la resolució del Tribunal Constitucional. En tot cas, les fonts consultades per Catalunya Informació preveuen que Homs no serà condemnat a pena de presó però sí inhabilitat.

A la compareixença de dilluns davant el Suprem, Homs va defensar la legalitat del 9-N  i va dir que té la impressió que la sentència ja està dictada. En declaracions posteriors a "El matí de Catalunya Ràdio", l'exconseller va revelar que, poc abans de la consulta, van rebre un missatge del govern espanyol per evitar que donessin els resultats i la valoració del procés participatiu a canvi d'eludir una querella.

D'altra banda, des de la fiscalia admeten que, ara per ara, no veuen elements per obrir la via penal contra Carme Forcadell, que va permetre la votació de la comissió parlamentària del procés constituent. El cas de la presidenta de la cambra catalana genera dubtes. Creuen que no és fàcil acusar-la d'un delicte de desobediència i més encara quan la seva actuació forma part del funcionament intern d'un Parlament. Abans de fer cap moviment, la fiscalia espera que el Tribunal Constitucional resolgui sobre l'incident d'execució de sentència del Parlament en un termini que pot arribar als sis mesos.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut