Madrid

La fiscalia presenta la demanda d'il·legalització d'EHAK davant del Suprem

La fiscalia ha presentat davant la sala 61 del Tribunal Suprem la demanda d'il·legalització del Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK). La intenció de la fiscalia és que aquesta formació no es pugui presentar a les eleccions generals del pròxim 9 de març. La sol·licitud s'acompanya d'una petició de suspensió cautelar de l'activitat d'aquesta formació abertzale amb representació al Parlament de Vitòria. Ara s'espera que la fiscalia faci el mateix amb Acció Nacionalista Basca, l'altra formació abertzale vinculada amb la il·legalitzada Batasuna. La demanda arriba l'endemà que el govern espanyol va instar l'advocat de l'Estat a demanar que suspengués qualsevol tipus de finançament públic d'EHAK i d'ANV.

Actualitzat

El procés per a la il·legalització del Partit Comunista de les Terres Basques ja està formalment en marxa. La fiscalia ha presentat a primera hora del matí la demanda d'il·legalització davant del Tribunal Suprem. La sol·licitud s'acompanya d'una petició de suspensió cautelar de l'activitat d'aquesta formació abertzale amb representació al Parlament de Vitòria.

En la demanda, la fiscalia demanarà també l'embargament dels comptes corrents dels dos partits i el tancament dels seus locals. Aquesta demanda es fonamenta en l'article 9 de la llei de partits. La fiscalia l'ha presentat perquè té proves que demostren la col·laboració habitual d'aquesta organització amb Batasuna, és a dir, amb un entorn proper al terrorisme. Segons la fiscalia, EHAK ha pagat retribucions a membres de la direcció de Batasuna, formació que també utilitzaria un local a Sant Sebastià, propietat del Partit Comunista de les Terres Basques.

Davant la possibilitat que s'il·legalitzin els partits que la justícia vincula amb Batasuna, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha advertit que la formació abertzale pot buscar o pensar "estratagemes polítics" per presentar-se a les eleccions generals, però ja ha advertit que l'Estat treballa per evitar-ho. De tota manera, Rubalcaba ha assegurat que Batasuna ja no es pot presentar amb "partits dorments".

El titular d'Interior ha explicat que d'acord amb la llei de partits, aquest dilluns va instar l'advocat de l'Estat a demanar que suspengui qualsevol tipus de finançament públic d'EHAK i d'ANV per evitar així que "els hi arribi una sola pesseta de diner públic".

El Consell de Ministres ja va autoritzar divendres passat que els advocats de l'Estat presentessin aquesta demanda. El govern espanyol va justificar la seva decisió assegurant que existeixen proves que vinculen aquesta formació amb la il·legalitzada Batasuna. També la setmana passada, el fiscal general de l'Estat Cándido Conde-Pumpido, va anunciar la presentació de la demanda. La policia va presentar informes al jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón que constataven la tutel·la econòmica i política que Batasuna exerceix sobre el Partit Comunista de les Terres Basques i Acció Nacionalista Basca.

Precisament, d'aquí a unes dies, la fiscalia previsiblement presentarà una altra demanda d'il·legalització contra ANV fonamentada també en aquests informes policials.

Anar al contingut