Els membres del govern en el moment de firmar la convocatòria de l'1-O (ACN)
Els membres del govern en el moment de firmar la convocatòria de l'1-O (ACN)
Barcelona

El TSJC admet les querelles criminals contra el govern i la mesa per l'1-O

El Tribunal ha admès en una reunió d'urgència la querella de la fiscalia per delictes de prevaricació, desobediència i malversació

Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit les querelles criminals presentades per la Fiscalia Superior de Catalunya contra tot el govern i alguns dels membres de la mesa del Parlament per l'aprovació de la llei del referèndum i el decret de convocatòria de l'1-O.

El ministeri públic acusa el govern i la mesa dels delictes de prevaricació, desobediència i malversació.

El ministeri públic demana que es prengui declaració a Forcadell i als altres quatre querellats en qualitat d'investigats i també citar com a testimonis el secretari general del Parlament, Xavier Muro; el lletrat major de la cambra, Antoni Bayona; el vicepresident segon de la mesa, José María Espejo-Saavedra, i el seu secretari segon, David Pérez.

La fiscalia ha presentat les querelles aquest divendres al matí, i aquesta mateixa tarda, després d'una reunió d'urgència, el TSJC les ha admès a tràmit. La decisió l'ha pres la Sala Civil i Penal del Tribunal, la competent per veure querelles contra diputats.

Alegret i Armas, a la instrucció

La querella a la mesa s'acumularà a les que ja instrueix la magistrada Maria Eugènia Alegret contra Forcadell i altres membres.

La del govern la portarà Mercedes Armas, la magistrada que ja té damunt la taula la que afecta la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

Armas decidirà què fa amb les mesures cautelars demanades per la fiscalia. Són, entre d'altres, la imposició d'una fiança als membres del govern, el tancament de la web del referèndum, l'avís als directors de mitjans que no han d'inserir publicitat institucional sobre el referèndum i el recordatori als alcaldes que no l'han de facilitar.

El contingut de les querelles

El text contra el govern recorda que cada pas que ha fet l'executiu de Carles Puigdemont en el procés sobiranista ha estat prohibit pel Tribunal Constitucional, però que "s'han obstinat" a tirar endavant aquest procés "amb menyspreu a la Constitució espanyola del 1978". Per primera vegada, la fiscalia parla de malversació com a delicte. Diu que el govern voldria posar en marxa un procediment que "generaria una important despesa pública orientada a portar actuacions delictives radicalment oposades a les resolucions del Tribunal Constitucional."

Pel que fa a la mesa del Parlament, la querella s'ha presentat contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els altres quatre membres que van votar a favor de l'admissió a tràmit de la llei del referèndum. És la tercera querella contra Forcadell per "la seva contumaç i obstinada voluntat d'incomplir els mandats constitucionals", segons afirma l'escrit de la Fiscalia Superior de Catalunya.

Ni webs ni anuncis

La fiscalia també ha demanat, com a mesures cautelars, el tancament dels webs a través dels quals s'està impulsant i donant "una aparença de cobertura legal" al referèndum d'independència.

També s'adverteix tots els mitjans de comunicació públics i privats que no insereixin publicitat o propaganda sobre l '1-O. La Generalitat va publicar el mateix dia de la firma del decret de convocatòria un espot en què apel·lava al dret a decidir.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut