Madrid

La fiscalia obre diligències per possibles delictes en la creació de Bankia

Ho ha revelat el fiscal general de l'Estat, que reconeix que hi ha una demanda social perquè les entitats bancàries siguin investigades. Eduardo Torres-Dulce assegura, però, que, encara que no hi hagués aquest clamor, l'afer "es mereix aquesta investigació".

RedaccióActualitzat
La fiscalia ha obert diligències per investigar si es va cometre algun delicte durant el procés de creació de Bankia. Ho ha revelat el fiscal general de l'Estat, que ha reconegut que hi ha una demanda social perquè les entitats bancàries siguin investigades. En una entrevista a l'agència Efe, Eduardo Torres-Dulce ha assegurat, però, que, encara que no hi hagués aquest clamor, l'afer "es mereix aquesta investigació".

Per exemple, des de la fiscalia es pregunten com és possible que una entitat que declarava beneficis milionaris, dies després assegurés que necessitava una injecció inicial de 2.500 milions d'euros.

La investigació es  vol centrar en el moment de la creació de Bankia, el 2011, amb la fusió de diverses caixes. A través de la documentació reclamada, es vol saber l'estat real dels comptes de les entitats fusionades per comprovar si coincideix amb el que llavors van declarar els seus directius.

El que s'ha obert és una investigació inicial,  són diligències prèvies. Formalment, encara  no s'ha tipificat cap delicte i, de fet, el fiscal ha deixat clar que, fins que no s'hagi examinat la documentació, no es podran concretar els possibles delictes comesos, entre els quals hi podria haver els de falsedat documental, administració deslleial, estafa i apropiació indeguda, entre d'altres.

Anticorrupció va obrir les diligències el 28 de maig, és a dir, abans de les demandes presentades per particulars contra les participacions de Bankia en societats. Les diligències s'han obert en un secretisme absolut, per no incendiar més els mercats.

Als jutjats ja ha arribat una querella de Manos Limpias contra l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, i el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, per una possible "infracció penal" en la seva gestió. Precisament aquest dijous, la Fiscalia Anticorrupció ha demanat al Jutjat d'Instrucció Número 21 de Madrid, que instrueix la denúncia del sindicat ultradretà, que s'inhibeixi a favor de l'Audiència Nacional, en considerar que el cas afecta a l'economia estatal i a una pluralitat de persones a tot el territori espanyol.

Petits accionistes preparen també accions legals contra els gestors de Bankia i també el 15-M ha anunciat aquest mateix dimecres que ja ha recollit els diners necessaris per querellar-se contra Rodrigo Rato, una demana que interposarà el 14 d'aquest mes.

Bankia es va crear a principis del 2011, amb la fusió de Caja Madrid, Bancaixa, Caixa Laietana, Caja Insular de Canarias, Caja Ávila, Caja Segovia i Caja Rioja. El grup va demanar ser nacionalitzat el 9 de maig i els nous gestors han reclamat 23.000 milions a l'Estat per recapitalitzar-se.
Anar al contingut