La consellera de Governació, Meritxell Borràs (ACN)
La consellera de Governació, Meritxell Borràs (ACN)
Madrid

La fiscalia es querella contra Meritxell Borràs per la compra d'urnes

Per la fiscalia, la licitació per a la compra d'urnes posa en marxa "els tràmits per portar a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista", contrari als "expressos mandats" del Constitucional

RedaccióActualitzat

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha ordenat a la Fiscalia Superior de Catalunya presentar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya una querella contra la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, per la compra d'urnes pel referèndum.

A Borràs se l'acusa de prevaricació, desobediència i malversació per l'anunci de licitació per comprar 8.000 urnes publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Per la fiscalia, aquesta licitació "suposa una posada en marxa dels tràmits per portar a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista" a Catalunya, contrari als "expressos mandats" del Tribunal Constitucional. Per la fiscalia, l'anunci és "d'impossible encaix en l'àmbit competencial del Parlament i del govern de Catalunya" en l'ordenació territorial de l'Estat o en els procediments establerts de reforma constitucional i estatutària.

La querella també es dirigeix contra el secretari general de la Conselleria de Governació, Francesc Esteve, i "contra els qui durant la instrucció resultin igualment responsables". La licitació per al subministrament de les urnes portava la firma d'Esteve. La implicació de Borràs ve del fet que l'anunci indica com a entitat adjudicatària el Departament de Governació que encapçala.

Segons l'anunci del Departament de Governació de la licitació publicat al DOGC, es tracta d'urnes per a eleccions al Parlament, consultes populars i altres formes de participació ciutadana, d'acord amb la legislació vigent. El govern divideix la licitació en dos lots, un d'urnes electorals transparents i un altre d'urnes de cartró. El valor estimat del contracte és de 200.000 euros.184.000 són per a les urnes transparents i 16.000 per a les de cartró. Les empreses que vulguin presentar-se al concurs encara els queda una setmana per optar-hi.

Borràs: "Estem davant d'un estat urnafòbic"

La consellera de Governació ha assegurat després de conèixer la querella que l'estat "té por" a les urnes i que manté la licitació per comprar les 8.000 urnes. Per Borràs, "l'expedient és impecable des del punt de vista de les nostres competències" i la querella "no té raó de ser".

"Estem davant d'un Estat urnafòbic. A qui li ve de gust viure en un Estat així?"

La consellera ha lamentat haver-se assabentat de la querella a través dels mitjans de comunicació, la qual cosa creu que demostra una manera de fer "més pròpia de les dictadures i d'un Estat d'excepció, que no d'un Estat lliure i democràtic".

Puigdemont: "Res d'això no és cap delicte!"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la querella a través de Twitter. En dues piulades, Puigdemont manifesta el seu suport a Meritxell Borràs i a Francesc Esteve i es reafirma en la intenció de celebrar el referèndum: "hi posarem les urnes i la gent hi posarà els vots". El president de la Generalitat també ironitza sobre la presentació de la querella i diu que es "pensava que la presentarien pel caos de l'aeroport" del Prat, que indica que "és el que veritablement preocupa la gent".

 


El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, també ha respost a la querella i s'ha declarat "corresponsable" de les decisions de l'executiu "per garantir el dret a votar".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut