Façana de la seu de la Fiscalia General de l'Estat a Madrid
Façana de la seu de la Fiscalia General de l'Estat a Madrid
Madrid

La fiscalia i La Moncloa amenacen la mesa amb accions penals si tramita l'esmena de la CUP per refermar la república

La fiscalia diu que aquestes esmenes són "manifestament il·legals" i que ja "estan estudiant les possibles implicacions penals"

RedaccióActualitzat

Toc d'atenció de la fiscalia i del govern espanyol a la mesa del Parlament si tramita les esmenes de la CUP per refermar la declaració d'independència en el ple d'aquest dijous.

Sembla, però, que ahir a la tarda representants de la CUP i de Junts per Catalunya haurien arribat a un acord de mínims per consensuar un text alternatiu al presentat per la llista de Puigdemont.

Se n'hauria reformat el redactat d'acord amb algunes propostes dels anticapitalistes, que, a canvi, haurien acceptat suavitzar la referència a la DUI. S'evitaria així aquesta nova ofensiva judicial anunciada per la fiscalia i el govern espanyol.

La fiscalia, concretament, amenaça amb accions penals contra la mesa. Considera que les esmenes cupaires són "manifestament il·legals". I fa aquest advertiment:

"Donada l'extrema gravetat d'aquesta iniciativa i la seva total i absoluta oposició a l'ordenament jurídic i a les resolucions reiterades del Tribunal Constitucional, s'estan estudiant les possibles implicacions penals."

La fiscalia afegeix que "continuarà promovent totes les accions que siguin procedents per preservar l'ordre constitucional i per perseguir les conductes delictives en què es pogués incórrer".

Els serveis jurídics de l'estat espanyol també han avisat que "estudien les responsabilitats en què puguin incórrer els membres de la mesa del Parlament si admeten a tràmit les esmenes de la CUP" pel seu "caràcter il·legal i contrari a la Constitució i l'Estatut".

El govern de Mariano Rajoy adverteix, a més, que "vetllarà en tot moment pel compliment de la llei, com ha fet fins ara", i "seguirà exercint amb l'eficàcia més gran possible l'administració dels afers ordinaris a Catalunya mentre no s'hagi elegit un president d'acord amb la llei i el reglament del Parlament".

ARXIVAT A:
Article 155InvestiduraProcés catalàEleccions 21DGovern empresonat
Anar al contingut