L'imam de Ripoll i autor intel·lectual dels atemptats del 17A, Abdelbaki es-Satty
L'imam de Ripoll i autor intel·lectual dels atemptats del 17A, Abdelbaki es-Satty
Madrid

La fiscalia diu que no s'ha pogut identificar cap cervell dels atemptats del 17A

En una entrevista a TV3, el fiscal de l'Audiència Nacional responsable de terrorisme jihadista explica que no s'ha acreditat l'existència d'un ideòleg dels atemptats fora d'Espanya

Actualitzat

La fiscalia de l'Audiència Nacional afirma que la investigació no ha pogut acreditar l'existència d'un ideòleg dels atemptats de Barcelona i Cambrils, ni dins ni fora d'Espanya.

TV3 ha pogut parlar amb el número 2 de la fiscalia de l'Audiència Nacional, el fiscal responsable de jihadisme. La seva declaració contradiu el que el CNI va dir el mes de març a la comissió de secrets oficials al Congrés dels Diputats.

No s'ha pogut determinar l'existència d'un ideòleg dels atacs, tot i que s'han investigat detalladament els viatges que els autors materials van fer a l'estranger i s'han analitzat les relacions i els contactes que van establir amb altres persones.


A la pregunta de si l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, va ser-ne l'autor intel·lectual, el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, assegura que és un terreny d'especulacions:

"S'ha investigat no només a Espanya sinó a l'estranger, exhaustivament. No hem trobat res. No podem dir que no existeixi, però és possible que, si no l'hem trobat és perquè no existeixi, perquè necessàriament no n'hi ha d'haver."

El que sí que ha quedat constatat en la investigació són les nombroses mesures de seguretat que els membres de la cèl·lula van prendre per parlar entre ells: l'ús de la documentació d'altres persones i la precaució d'actuar lluny de la població on vivien les seves famílies. Per contra, considera que la seva preparació era mínima i van actuar improvisadament:

"Tècnicament no estaven preparats, perquè el TATP és un explosiu molt delicat i perillós, i a la vista queda que seguir un curset per internet, diguem-ne, no és suficient."

Des de la fiscalia no es considera que abans dels atemptats hi hagués descoordinació policial, i creu que difícilment es pot fer seguiment de tots els investigats per jihadisme si s'han descartat, com va passar amb Abdelbaki es-Satty.

"No es va poder acreditar que aquesta persona es dediqués a aquestes activitats. Per tant, no sembla gaire exigible que pugui estar sempre investigada. Els recursos són limitats i s'han dedicat a investigar les persones que consideren que tenen una implicació."


A hores d'ara, la investigació en relació amb els detinguts està gairebé tancada.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut