Madrid

La Fiscalia de l'Audiència Nacional obre una investigació arran dels "papers de Panamà"

Hisenda també investiga presumptes casos d'evasió fiscal arran dels documents filtrats que revelen els suposats comptes opacs de nombroses personalitats

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert diligències arran dels anomenats "papers de Panamà" sobre els suposats comptes opacs de nombroses personalitats. A la filtració massiva de dades que va començar diumenge apareixen unes 1.200 societats espanyoles.

La investigació de l'Audiència se suma a la de l'Agència Tributària espanyola (AEAT), que investiga "en profunditat" la informació sobre la presumpta evasió fiscal de diverses personalitats, entre els quals hi ha la germana del rei Joan Carles, Pilar de Borbó, el cineasta Pedro Almodóvar o el futbolista Leo Messi, a través del bufet d'advocats panameny Mossack Fonseca.

Fonts de l'AEAT han assegurat que l'agència farà servir "tots els instruments que té a disposició" per esbrinar si s'han ocultat fortunes a la Hisenda espanyola.

Una de les eines és l'anàlisi de la declaració informativa de comptes i béns a l'estranger, el "model 720", que s'ha de presentar obligatòriament des de fa tres anys si tenen un valor superior als 50.000 euros.

Hisenda disposa també de noves eines informàtiques que, diu, permeten estudiar millor els moviments de divises i les operacions dels no residents. També està pendent de les dades que li puguin facilitar altres estats membres de la Unió Europea.

Investigacions com aquesta també s'han posat en marxa a França i Bèlgica. En el cas de la justícia francesa, la Fiscalia ha obert diligències per "blanqueig de capitals amb l'agreujant d'evasió fiscal". En un comunicat, assegurat que les pràctiques revelades són "susceptibles d'implicar residents fiscals francesos". 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut