Pòster d'Otegi al municipi bilbaí de Bergara, el mes de febrer passat. (Foto: Reuters)
Pòster d'Otegi al municipi bilbaí de Bergara, el mes de febrer passat. (Foto: Reuters)
Madrid

La Fiscalia avala les condemnes a Otegi i Díez Usabiaga pel "cas Bateragune"

La Fiscalia manté que no s'han vulnerat els drets constitucionals dels condemnats, en particular els drets a la presumpció d'innocència, a un jutge imparcial, a la prova i a ser informats de l'acusació en relació amb el dret a la defensa i a la prova. El mes de maig passat, el Constitucional va admetre a tràmit el recurs i estudiarà si suspèn la presó dels dirigents abertzales.

RedaccióActualitzat

La Fiscalia del Tribunal Constitucional s'oposa al recurs d'empara reclamat pels dirigents abertzales Arnaldo Otegi i Rafa Díez Usabiaga i avala la condemna de sis anys i mig de presó que els va imposar el Suprem per intentar reconstruir Batasuna a través del grup Bateragune. La Fiscalia manté que no s'han vulnerat els drets constitucionals dels condemnats, en particular els drets a la presumpció d'innocència, a un jutge imparcial, a la prova i a ser informats de l'acusació en relació amb el dret a la defensa i a la prova.

El mes de maig passat, el Constitucional va admetre a tràmit el recurs i estudiarà si en suspèn la presó. Actualment, aquesta causa és l'únic motiu que té Otegi per continuar a la presó, perquè pel cas de les "herriko tabernes" es troba en llibertat provisional. En cas que el Constitucional suspengués provisionalment la condemna pel cas Bateragune, el líder de l'esquerra abertzale quedaria en llibertat.

Otegi va ingressar en presó preventiva l'octubre de 2009 per ordre del jutge Baltasar Garzón pel "cas Bateragune" i, igual que Usabiaga, l'Audiència Nacional el va condemnar a deu anys de presó. L'Audiència Nacional els va condemnar perquè va considerar provat que, a través de l'activitat duta a terme entre 2008 i 2009, complien les instruccions d'ETA.

Anar al contingut