La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, arribant aquest matí a un esmorzar informatiu de la ministra de Justícia, Dolores Delgado (EF…
La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, arribant aquest matí a un esmorzar informatiu de la ministra de Justícia, Dolores Delgado (EFE)

La fiscal general demana poder "treballar amb tranquil·litat" en el judici de l'1-O

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, defensa l'autonomia "absoluta" de la fiscalia i la independència de la justícia

RedaccióActualitzat

La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, demana que no es facin conjectures sobre l'escrit de qualificació provisional que han d'emetre els fiscals del judici del procés.

D'aquesta manera, Segarra respon les informacions que apunten que la petició dels fiscals es farà pública aviat i que contemplaran el delicte de rebel·lió, però sense demanar les màximes penes possibles.

"Només volia dir que som davant d'una causa molt complexa. I voldria, d'alguna manera, que fins al moment que [des del Tribunal Suprem] no se'ns doni el trasllat per formular l'escrit de conclusions provisionals, se'ns deixi treballar amb tranquil·litat i no s'entri en conjectures que, en tot cas, no procedeixen de la fiscalia. Quan sigui el moment processal oportú es donarà l'escrit d'acusació i s'explicarà a l'opinió pública i a la premsa."

Delgado defensa l'autonomia "absoluta" de la fiscalia

També s'ha referit al judici per l'1-O la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que ha defensat la independència de la Fiscalia General de l'Estat i ha declarat que, des del govern espanyol "no es donarà instruccions a ningú" sobre els delictes o les penes que s'han de demanar en l'escrit provisional d'acusació que s'ha de presentar.

"Aquest govern té molt clar dues coses en relació amb la fiscalia i al poder judicial: autonomia absoluta de la fiscalia i la independència del poder judicial. La fiscalia té plena autonomia i això forma part de l'estat de dret."

Delgado, que ha participat en un esmorzar informatiu d'Europa Press al qual ha assistit la fiscal general de l'Estat, responia d'aquesta manera a l'oferta d'Esquerra Republicana de Catalunya de donar suport als pressupostos del govern espanyol si la fiscalia retira les acusacions contra els dirigents independentistes.

 

En aquest mateix sentit, la ministra de Justícia no ha volgut comentar les informacions aparegudes aquest cap de setmana que asseguraven que la fiscalia mantindria l'acusació de rebel·lió però demanaria penes més baixes.

"No entraré a valorar rumors, esborranys, projectes o reformes; no ho he de fer i no vull. Ni els processats ni la ciutadania mereixen aquestes especulacions. En el moment en què es redactin i es notifiquin i es comuniquin els escrits de conclusions provisionals, llavors procedirem a valorar-los."

Tampoc ha entrat a valorar la situació de presó preventiva d'una part dels independentistes processats ni la possibilitat que en el futur puguin demanar un indult, per evitar que qualsevol manifestació seva en aquest "moment delicat" del procés judicial es pogués entendre com una instrucció.

Delgado, d'altra banda, ha assegurat que l'Advocacia de l'Estat "està estudiant sobre la base de diferents criteris jurídics quina serà la seva posició".

 

La ministra de Justícia sí que s'ha pronunciat sobre les peticions de tornar a aplicar a Catalunya l'article 155 de la Constitució que han fet Ciutadans i el Partit Popular.

Delgado hi està del tot en contra, amb l'argument que es tracta d'una "mesura excepcional per a situacions excepcionals" que ara mateix "no estaria justificada".

Encara sobre Catalunya, la ministra ha anunciat que pròximament hi vindrà per traslladar el suport "absolut" del govern espanyol als jutges i fiscals, que fan una feina que "de vegades no té les facilitats que té en altres àmbits territorials" d'Espanya.

"Anirem a Catalunya i serem allà per parlar amb la gent, amb els operadors jurídics, amb els jutges i fiscals, perquè és important que sentin que el govern espanyol i el Ministeri de Justícia són al seu costat."

Anar al contingut