San Fernando de Henares

La fiscal acusa el PP de beneficiar-se de la trama Gürtel, però no veu necessari citar Rajoy

S'han fet públics documents en forma de "powerpoint" que provarien la corrupció institucionalitzada al PP.

RedaccióActualitzat

El judici del cas Gürtel s'ha reprès aquest dilluns a l'Audiència Nacional. Mariano Rajoy no haurà d'anar a declarar, però el Partit Popular continua acusat com a responsable civil. Aquest dilluns s'han fet públics documents en forma de "powerpoint" que provarien la corrupció institucionalitzada al PP.


La fiscalia ha rebutjat la petició de gran part de les defenses, i també del PP, d'anul·lar la causa. De fet, ha carregat amb contundència contra els populars. Ha dit que el partit es va beneficiar de diners públics malversats i de suborns i que, per això, rebutja excloure'l del judici. En tot cas, el ministeri públic no citarà Rajoy com a testimoni en el judici.

La fiscal Concepción Sabadell ha defensat la validesa de les gravacions i ha criticat que el PP hagi fet tot el possible per quedar al marge del judici. Ho ha argumentat recordant el Codi Penal:

"El Partit Popular és el que es va veure beneficiat en més de 245.000 euros de fons procedents de delictes de suborn i malversació, i no els grups municipals. En conseqüència, l'atribució de la condició d'haver participat a títol lucratiu del Partit Popular és plenament vàlida i no procedeix la seva exclusió del procediment."

La fiscalia no veu, en canvi, necessari que Rajoy testifiqui, en contra del que defensen dues de les acusacions.

 

 

Concepción Sabadell ha explicat que "algunes de les defenses, davant la impossibilitat d'argumentar jurídicament les seves pretensions, han hagut de recórrer a simples desqualificacions personals i professionals cap als interventors d'aquest procediment i, fins i tot, a intoxicar aquest tràmit amb imputacions de fets molt greus que revelen un exercici del dret de defensa de manera oportunista, desenfocat i, per descomptat, inacceptable."

Després dels arguments de les acusacions, el tribunal decidirà la resposta a les peticions de nul·litat i també a la sol·licitud de compareixença de Mariano Rajoy.

Documents interns compromesos

Justament aquest dilluns s'ha fet públic a la premsa un manual sobre finançament il·legal que, suposadament, el PP donava als seus alcaldes. "El Mundo" reprodueix una sèrie de "powerpoints", documents interns amb ordres de Génova perquè -segons explica- alcaldes populars esquivessin el Tribunal de Comptes -i, per tant, la llei- quan les empreses els donessin diners per a campanyes municipals.

L'estratègia replicada consistiria a colar en la comptabilitat ordinària del partit les donacions. Amb el que el partit assignava a cada municipi per a la campanya ja s'arribaria al sostre legal. Per tant, els diners de les empreses s'havien de camuflar. Si es volien fer servir, s'havia de fer des dels comptes centrals del partit i des d'allà fer encàrrecs a les empreses. I el que, segons el document, era importantíssim era maquillar bé factures i xifres davant del Tribunal de Comptes, per evitar el delicte electoral. Si són del tot veraços, aquests documents s'estarien utilitzant des de l'any 1999 a municipis de Madrid. I fixen encara més el focus sobre els responsables del finançament del PP.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut