La Fira de Sant Miquel té un impacte econòmic de 6 milions d'euros a la ciutat de Lleida

La Fira de Sant Miquel té un impacte econòmic de 6 milions d'euros a la ciutat de Lleida

La Fira de Sant Miquel té un impacte econòmic de 6 milions d'euros a la ciutat de Lleida

ACN Lleida.-L'impacte econòmic de la darrera edició de la Fira de Sant Miquel i del Saló Eurofruit - salons paral·lels celebrats entre el 29 i el 2 d'octubre - sobre la ciutat de Lleida ha estat d'uns 6 milions d'euros. Aquesta xifra, basada en el càlcul establert per la Generalitat, fa referència a la despesa feta per expositors i visitants en àmbits com l'hostaleria, la restauració, el comerç, el transport i altres serveis. Una altra dinàmica que ha quedat palesa durant el saló és que el sector agrari repunta amb un increment d'exportacions agroalimentàries i de vendes de maquinària agrícola. Sant Miquel ha acollit expositors de 7 països i visitants de 34 estats, fet que situen el certamen com a referent a nivell de l'estat espanyol i internacional, especialment en l'àmbit del sud d'Europa.

A banda d'expositors procedents d'Itàlia, Portugal, el Regne Unit, Holanda, i Alemanya, Sant Miquel ha registrat en la passada edició visitants d'Algèria, Andorra, Bèlgica, Benín, Bolívia, Bulgària, Burundi, Colòmbia, Egipte, Espanya, Estats Units, França, Gàmbia, Ghana, Grècia, Gran Bretanya, Holanda, Índia, Irlanda, Itàlia, Kenya, Líbia, Mèxic, Nigèria, Pakistan, Portugal, República Dominicana, Senegal, Sudan, Tunísia, Turquia, Ucraïna, Uruguai i Veneçuela.Segons dades de l'organització, la Fira de Sant Miquel i el saló Eurofruit han reflectit la vitalitat del sector agrari amb la presència de 336 expositors nacionals i internacionals, que han incrementat la superfície d'exposició en un 15% fins assolir els 74.000 metres quadrats.Increment de les exportacions agroalimentàriesSegons dades de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, l'any 2015 les exportacions agroalimentàries a Catalunya van assolir un valor de 7.982 milions d'euros (un 10% més que l'any 2014), mentre que a l'Estat espanyol van assolir els 36.827 milions d'euros (un 9% més que l'any 2014). A Lleida el valor de les exportacions l'any 2015 va ser de 1.164 milions d'euros (un 9% més que l'any 2014). Aquests xifres inclouen la tecnologia agrícola; maquinària agrícola, eines i components, equipament ramader; equipament de reg; maquinària post-collita; protecció de cultius; nutrició i sanitat animal. Aquesta tendència positiva també es va reflectir en altres sectors agraris. Així, parlant de les exportacions de fruita fresca (fruita d'os, fruita de llavor i cítrics), Lleida va exportar l'any 2015 producte per un valor de 326,67 milions d'euros, el que suposa un increment del 2,3% respecte als 319,3 milions d'euros de l'any 2014. Pel que fa als animals vius (porcí, boví), l'any passat es van fer exportacions per valor de 38,75 milions d'euros, un 34% més respecte als 28,88 milions de l'any 2014. Els farratges, finalment, van passar dels 99,21 milions d'euros de l'any 2014 als 137,67 milions de l'any 2015, és a dir, un 39% més. L'agricultura de precisió, protagonistaEl món agrari no és aliè a l'evolució de les tecnologies de la informació. La innovació tecnològica té cada cop més un paper destacat en les explotacions agràries ¿tant a nivell productiu com de gestió de comercialització¿, i aquesta tendència es pot apreciar a la Fira de Sant Miquel i al saló Eurofruit. Els professionals han trobat una àmplia gamma de serveis relacionats amb l'agricultura de precisió. En aquest sentit, s'han presentat propostes com una l'aplicació per a la gestió d'explotacions agrícoles, que permet a l'agricultor portar a terme una acurada gestió de costos; un nou mòdul d'anàlisi de costos amb la qual l'agricultor pot veure els costos i els ingressos dels seus camps per hectàrea; una solució dissenyada sota la tecnologia Microsoft per a la prevenció de plagues i malalties en explotacions fruiteres i vinyes, o plans de gestió del sòl que treballen amb diferents eines per oferir una solució eficaç, útil i econòmica de cara a la producció de compost d'alta qualitat. D'altra banda, la trobada firal ha acollit un gran espai de més de 5.000 m3 que ha recreat una explotació agrícola i en el quals s'han dut a terme demostracions en directe de vol de drons, captura de dades i elaboració d'informes corresponents per explicar en directe als agricultors els processos i els resultats. La LleidaDrone Arena també ha inclòs un espai d'estands, en què les empreses i les associacions han ofert els seus serveis, i ha estat complementada amb les IX Conferències Professionals i Amateur de Lleida Drone, una iniciativa destinada a exposar els casos d'èxit de serveis agrícoles amb drons. Noves tendències al món agrariLa fira ha estat també el marc de jornades i presentacions centrades en les noves tendències i alternatives dins el món agrari, com ¿entre altres¿l'agricultura regenerativa, una proposta alhora respectuosa amb el medi ambient, rendible per a l'agricultor i saludable per al consumidor, que pot augmentar en un 25% la productivitat del sòl; la gestió correcta i eficaç de la biomassa a través de la participació de les agroindústries i les associacions i les cooperatives agràries en el subministrament sostenible de biomassa sòlida d'alta qualitat procedent de residus agrícoles no utilitzables; la dinamització de les agrobotigues per mitjà d'eixos i estratègies per potenciar el model de venda, crear "marca cooperativa" i buscar eines de promoció conjunta, o les oportunitats que Internet pot donar al sector agrari (i l'increment de les possibilitats d'exportació gràcies al desenvolupament de les polítiques d'e-commerce). En la mateixa línia, el certamen ha estat el marc de la presentació d'equipaments molt innovadors, com el Concept1, un singular molí mòbil que permet elaborar oli en la mateixa explotació agrària en un procés de només una hora. L'equip, la primera unitat del qual s'ha pogut veure en exclusiva a la Fira de Sant Miquel, està dissenyat i produït per l'empresa catalana Quods. La màquina inclou tots els processos necessaris per l'obtenció d'un oli de màxima qualitat, des de la introducció de les olives fins a l'embotellament, en un equip compacte i portàtil que permet obtenir oli d'oliva verge extra a peu d'olivera.