La Figuerosa

La Fira de les Merdes de la Figuerosa denuncia en clau d'humor els abocadors que "hipotequen el territori"

Una de les principals queixes dels impulsors és la proliferació de macrogranges de porcs en comarques com l'Urgell i la Segarra i els problemes derivats de les dejeccions que generen

RedaccióActualitzat

El petit poble de la Figuerosa, a l'Urgell, s'ha convertit aquest dissabte en punt de trobada d'entitats de tot Catalunya que denuncien la instal·lació d'abocadors i plantes de tractament de residus que, segons afirmen, "agredeixen" el medi ambient i l'agricultura tradicional, i per tant, "hipotequen el territori".

Es tracta de la primera Fira de les Merdes, organitzada per generar debat en clau d'humor. El certamen se celebra en una zona on els veïns lluiten contra el projecte d'una planta de compostatge per a purins i gallinassa a Ossó de Sió, en un espai protegit declarat Zona d'Especial Protecció d'Aus, inclòs a la Xarxa Natura 2000.

Precisament una de les principals queixes dels impulsors és la proliferació de macrogranges de porcs en comarques com l'Urgell i la Segarra i els problemes derivats de les dejeccions que generen.

Les entitats que s'hi han sumat exigeixen polítiques de gestió de residus més sostenibles i respectuoses amb l'entorn. A més, critiquen el que consideren "complicitat entre polítics i grans corporacions" per permetre formes de producció "insostenibles".

El certamen l'organitzen l'associació El Cul de Catalunya i la Plataforma Salvem els Plans de Conill, que va néixer per lluitar en contra de la polèmica planta de compostatge projectada a Ossó de Sió, una planta que actualment està pendent dels últims tràmits per tirar endavant després de rebre el vistiplau de la Generalitat.

També assenyalen directament una altra instal·lació a Puigverd d'Agramunt, que qualifiquen d'"abocador camuflat de planta de compostatge". A la fira s'hi han adherit entitats en defensa del territori de tot el país. Per exemple, hi ha l'Associació de Naturalistes de Girona, Attac Catalunya, Ecologistes en Acció, El Grup de defensa del Ter, GEPEC (Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes catalans), IPCENA (Institució de Ponent per la Conservació i l'Estudi de l'Entorn Natural), Veterinaris sense Fronteres o la Xarxa Sud del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

L'apartat lúdic de la Fira

A banda d'una mostra d'entitats i xerrades, el nucli de la Figuerosa s'ha omplert d'elements que fan referència al nom de la fira: una exposició de vàters, creus i cranis en una muntanya de terra que simbolitza una tomba de fems o un mapa gegant de Catalunya on s'han anat posant tifes allà on hi ha conflictes amb la gestió dels residus.

El portaveu dels organitzadors, Xavier Mayora, assegura que "hem utilitzat l'humor per cridar l'atenció i anar al més lluny possible; volem riure i alhora debatre sobre temes que són molt seriosos".

El lema de la fira és: "Per un món rural viu! Menys macrogranges i més pagesos!" I és que els organitzadors volen deixar clar que "no anem en contra des pagesos i ramaders, anem en contra de les macrogranges i grans abocadors que promouen les grans corporacions en territoris poc poblats, i encara més si són espais protegits com la ZEPA dels Plans de Sió".

A més, Mayora insisteix que la contaminació i les pudors posen en perill els valors ambientals de la zona i impedeixen que el territori es pugui desenvolupar a través del turisme rural sostenible.

Taula rodona dissabte a la tarda

A la tarda hi ha prevista una taula rodona sobre els residus generats per la ramaderia industrial i l'objectiu dels organitzadors és que en aquesta trobada es pugui consensuar i aprovar el "Manifest de la Figuerosa". Mayora ha explicat que serà un manifest que "qüestionarà el model ramader agroindustrial que se'ns està imposant" amb arguments en contra del que consideren una "bombolla del porc que amenaça d'acabar amb la ramaderia tradicional".

Segons els organitzadors, la Fira de les Merdes se celebrarà cada any fins que aconsegueixin aturar tant la planta projectada a Ossó de Sió com la que ja funciona a Puigverd d'Agramunt.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut