Pla obert de la Fira VITRUM amb la participació de l'escriptora Empar Moliner, que prova de "bufar i fer ampolles" a VITRUM. Imatge d…
Pla obert de la Fira VITRUM amb la participació de l'escriptora Empar Moliner, que prova de "bufar i fer ampolles" a VITRUM. Imatge del 2 d'octubre de 2016. Horitzontal.

La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, creix en la 3a edició amb la presència de quatre mestres vidriers

ACN Vimbodí i Poblet.-La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, ha superat les previsions de visitants en la tercera edició. A la fira han participat en exhibicions de vidre bufat de quatre dels deu mestres vidriers més importants d'Espanya: Igor Obeso (País Basc), Diego Rodríguez (Segòvia), Manuel García (Almeria) i Ferran Collado (Barcelona), que s'han afegit al vidrier del municipi, Paco Ramos. Aquesta activitat ha estat una de les més destacades de l'edició d'enguany, amb "tota una plaça divertida veient com feien les filigranes", ha dit l'alcalde de Vimbodí, Joan Güell. Una altra novetat ha estat el nomenament de la primera vidriera d'honor, enguany per l'escriptora Empar Moliner. És un reconeixement, el de vidrier i vidriera, que preveu tenir continuïtat de cara a pròximes edicions.

Entre les activitats destaca també la part musical, el Vitrumusical, a càrrec de Binarium Duo, amb Conrad Setó i Roger Conesa, que han fusionat la música amb les exhibicions dels mestres vidriers. Durant la fira, el vidre ha compartit protagonisme amb el gel en l'activitat de 1.000° a 0°, en la qual l'artista barceloní Ivan López ha creat una escultura de gel que ha representat una peça de les que habitualment s'elaboren al museu, un setrill.A causa de la gran afluència de visitants, de cara l'any vinent l'Ajuntament es plantejarà noves maneres d'organitzar la fira, segons ha detallat Güell. El conseller d'Empresa i Coneixement del Govern, Jordi Baiget, va inaugurar dissabte la tercera edició, que ha aplegat una cinquantena d'activitats lúdiques al voltant de l'activitat vidriera.Vimbodí i els vidriersAmb VITRUM, Vimbodí pretén recuperar l'esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan hi van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi es remunta al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet, prop del qual va existir temporalment un forn on es fabricaven els llums i les vidrieres per a la nova abadia cistercenca.No va ser fins a principis del segle XX quan la producció vidriera va esdevenir una indústria. S'hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d'ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris i peces decoratives. Actualment, al municipi hi ha el Museu i Forn del Vidre, en funcionament des de 1993 (el museu) i 1996 (el forn).

Anar al contingut