Barcelona

La Federació de Municipis de Catalunya aplaudeix la marxa enrere de Salgado

La Federació de Municipis de Catalunya ha valorat que la marxa enrere de Salgado sobre la prohibició d'endeutar-se de cara a l'any que ve suposa una injecció d'oxigen per als ajuntaments. D'aquesta manera, la majoria de consistoris catalans poden respirar una mica més tranquils ara que s'han de posar a fer els pressupostos pel 2011, any d'eleccions municipals. Tot i això, entre els més endeutats, ni Lleida, ni Tarragona, ni Reus, ni Manresa ni Mataró podran demanar més crèdits l'any que ve. I és que no compleixen el requisit de no arrosegar un deute superior al 75% dels seus ingressos.

Actualitzat
Quan el gran problema dels ajuntaments és el finançament -recordem que fa anys i panys que s'està reclamant la reforma de la llei de finançament de les hisendes locals-, la prohibició del govern espanyol als consistoris que s'endeutessin més, el passat mes de maig, va significar una galleda d'aigua freda per als municipis, avui dia prou ofegats econòmicament.

Ahir, però, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va rectificar: "Llevat dels que estiguin més endeutats, els ajuntaments podran seguir finançant-se a crèdit." La ministra Salgado reconeixia ahir que la mesura s'havia fet a corre-cuita per la pressió dels mercats financers. I ara que la situació s'ha calmat una mica, ho han reconsiderat.

El president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, diu que se senten alleujats. Bustos ha dit que els ha tranquil·litzat que després que els ajuntaments han fet un cert ajust pressupostari això no posarà en risc les inversions que hi havia previstes o que s'estan executant.

Condició per accedir al crèdit

El govern espanyol només ha imposat una condició per optar al finançament a crèdit: que els comptes dels consistoris hauran d'estar mínimament sanejats i no arrossegar un deute superior al 75% dels seus ingressos. És el cas, per exemple, de Girona.

Cinc municipis a la llista negra


Segons els primers càlculs, la majoria d'ajuntaments catalans podran seguir demanant crèdits l'any que ve. Però, d'entre els més endeutats, ni Lleida, ni Tarragona, ni Reus, ni Manresa ni Mataró complirien els requisits.

Un 9% més de l'Estat


L'altra bona notícia per als ajuntaments és que rebran un 9% més dels diners que els aporta l'Estat. Això representa uns 1.200 milions d'euros més que, en bona part, provenen de l'increment de l'IVA que va entrar en vigor al juliol.

Segons el decret de mesures per a la contenció del dèficit, aprovat el mes de maig pel govern espanyol, els ajuntaments no podien endeutar-se el 2011.
Anar al contingut