Charo Díez, mare de l'agressor de Berga
Charo Díez, mare de l'agressor de Berga
Berga

La família de l'agressor de Berga diu que el noi té un trastorn de conducta greu

La mare ja ho havia explicat en una carta publicada en un diari ara fa tres mesos

RedaccióActualitzat

La mare del noi detingut per l'agressió als dos joves homosexuals a Berga, Charo Díez, han explicat a TV3 que darrere l'atac hi ha un trastorn de conducta greu.

"A casa no som homòfobs i el meu fill no ho és, però que quedi clar que no disculpo el que el meu fill ha fet."

Aquesta ja és l'enèsima causa judicial que acumula i els pares, tots dos professors, porten anys picant totes les portes sense que ningú els hagi donat una solució.

"Quan té un problema judicial la solució és o multa o presó. Així no solucionem el problema. Nosaltres només podem esperar cada dia que surt, un altre. Un altre judici, una altra condemna de multa i, per tant pagar o no pagar. Tenim uns problemes de consciencia impressionant. És el nostre fill, l'estimem i el volem ajudar però no volem contribuir que cada dia que surt es baralli perquè els seus papis li pagaran un advocat. Si no es fa res des de les administracions, els pares i famílies no podem més, ens sentim abandonats."

Com ells, una trentena de famílies han creat una associació, Afatrac, des d'on reclamen canvis legislatius que permetin als afectats ser tractats encara que sigui contra la seva voluntat.

"Anar a algun centre, però específic, no una presó. Un centre que puguin tractar el seu trastorn. I que estiguin obligats a prendre la medicació. És una mesura alternativa que voldríem i no tenim. Ell no s'està medicant. Ell no és conscient de la seva malaltia i no pren res. Si no trobem solucions, això podria ser que no s'acabés aquí."

Charo Díez va escriure una carta al lector d'El Periódico el 12 de desembre del 2016. Explicava que el seu fill va ser diagnosticat de TDAH quan tenia 10 anys i que els centres educatius no estan preparats per tractar nens amb trastorns. Això va fer que el seu fill acumulés càstigs i expedients disciplinaris però mai es van prendre "les mesures necessàries per fer front a la seva escolarització".

També deia que el Centre Educatiu Terapèutic tampoc sap què fer amb l'alumnat amb problemes greus de conducta. Amb molt d'esforç dels pares va aconseguir el títol de l'ESO però no va ser possible que assolís cap títol professional de cicle mitjà.

La mare explica que els problemes es van agreujar quan el seu fill va començar a consumir cànnabis i el seu comportament cada cop és més agressiu. Tot i assistir a la Unitat de Conductes Addictives, però, el van donar d'alta perquè ell no volia deixar de consumir.

 

"Et diuen que l'únic camí per al teu fill és la presó"

 

La conducta violenta comporta que el seu fill "acumuli set demandes judicials per agressions més o menys lleus i que la sentència sempre és la mateixa: multa o presó, sense saber com accedir que li commutin per serveis a la comunitat, perquè sigui ell qui pagui per les conseqüències dels seus actes".

♦ El pare d'un noi amb patologia dual: "Al meu fill, l'espera la presó o el cementiri"

 

Un cop el fill arriba a la majoria d'edat ja no es pot fer res sense el seu consentiment i "et diuen que l'únic camí pel teu fill és la presó". La mare es pregunta quants pares i mares viuen aquesta situació i se senten impotents perquè no troben cap solució.

L'agressor de la parella gai de Berga va quedar en llibertat provisional. Com a mesura cautelar, el noi, de 19 anys, té una ordre d'allunyament de 500 metres de les dues víctimes i la prohibició de comunicar-se amb elles per qualsevol via durant sis mesos.

Condemna des de la conselleria de Salut

El conseller de Salut, Toni Comín, ha fet una condemna rotunda a l'agressió i també ha explicat que s'ha reunit amb les dues víctimes, l'Andy i el Jorge, per traslladar-los el seu suport.

Comín ha expressat que hi ha una "frontera complicada" entre el sistema penitenciari i el sistema hospitalari psiquiàtric i ha apostat per "enfortir la xarxa de salut mental per evitar que els problemes que puguin ser tractats en el sistema de salut acabin derivant en conseqüències penals".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut