Indonèsia

La falta de mitjans va impedir alertar els habitants de Java de l'arribada del tsunami

El govern d'Indonèsia ha reconegut que va rebre l'avís del tsunami tres quarts d'hora abans que es produís, però que no disposava de mitjans tècnics per difondre l'alerta. La falta de diners ha aturat la posada en marxa del sistema per comunicar l'arribada d'onades gegants com la d'aquest dilluns, que va causar la mort de més de 500 persones.

Actualitzat

Cap sirena va advertir els habitants de Pangandaran -la zona més afectada pel tsunami de dilluns- després del sisme de 7,7 graus en l'escala de Richter que va sacsejar l'oceà Índic a uns 48,6 quilòmetres mar endins de les costes indonèsies.

Segons el funcionari del Ministeri d'Investigació i Tecnologia indonesi, Edi Prihantoro, malgrat els esforços regionals per establir sistemes d'advertència ràpida després del tsunami que el 2004 va matar 230.000 persones al sud-est asiàtic, cap dels aparells de detecció instal·lats a la costa occidental de Sumatra eren al mar en el moment del tsunami.

No obstant això, molts residents i turistes van reconèixer els senyals i van fugir a les zones més altes mentre el mar retrocedia abans que tornés amb onades enormes. "Quan les ones van arribar, vaig sentir cridar la gent i després vaig sentir un soroll, com si fos un avió que estava a punt d'estavellar-se, i només vaig córrer", explica un treballador d'una plantació que era a Pangandaran.

"Necessitaríem almenys 22 sistemes de detecció per cobrir tot Indonèsia", ha declarat el funcionari ministerial esmentat, i ha afegit que els dos proporcionats per Alemanya actualment estan fets malbé.

Prihantoro ha assegurat que el seu país no pot fer front a eventuals amenaces en el futur sense l'ajuda internacional, que ha anat disminuint considerablement després dels primers dies de la tragèdia del 2004. 

Més de 500 morts

Malgrat el pessimisme de Jakarta, l'ONU ha afirmat que el sistema d'alerta instal·lat a Sumatra per avisar de qualsevol sisme al mar no va fallar dilluns.

Un portaveu de l'Oficina d'Afers Humanitaris de l'ONU ha explicat que els habitants van ser avisats a temps, com també els d'Austràlia, de la possible arribada d'una onada gegant. A més, ha explicat que la població indonèsia ara està més conscienciada i preparada davant el perill que suposa l'arribada d'aquests fenòmens naturals.

Segons l'últim balanç oficial, almenys 525 persones han mort a causa del tsunami. Els equips de rescat han reprès la recerca de cadàvers atrapats entre la runa de les poblacions afectades.

Familiars de les víctimes i voluntaris s'han unit a les tasques de rastreig a la platja de Pangandaran amb l'esperança de trobar els més de 200 desapareguts, malgrat que tots assumeixen que la xifra de víctimes augmentarà en les últimes hores.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut