Mariano Rajoy durant l'últim Consell de Ministres (EFE)
Mariano Rajoy durant l'últim Consell de Ministres (EFE)
Madrid

La falta de govern a Catalunya amoïna Rajoy perquè encalla els pressupostos

El govern espanyol necessita el suport del PNB, difícil d'aconseguir mentre s'apliqui el 155

RedaccióActualitzat

Les dificultats per investir president i formar govern a Catalunya preocupen el govern de Rajoy, perquè manté encallada l'aprovació dels pressupostos de l'Estat. Necessiten el suport del PNB, difícil d'aconseguir mentre s'apliqui el 155.

Mariano Rajoy vol recuperar la iniciativa política, però fonts del PP admeten que la falta de govern a Catalunya el lliga de mans i peus. Per això aprofita totes les intervencions per llançar el mateix missatge, com va passar fa uns dies al Senat quan es dirigia al portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries: "Facin-ho, posin-se d'acord, però facin un govern que respecti les normes que regeixen un estat de dret."

I mentre es continuï aplicant el 155, negociar els nous pressupostos de l'Estat amb el PNB és gairebé una quimera. Des del Partit Popular sostenen que hi ha converses amb els nacionalistes bascos, que els volen convèncer que si no hi ha govern a Catalunya no és per culpa de Rajoy, sinó dels independentistes, que no es posen d'acord.

Tres setmanes abans del referèndum de l'1 d'octubre, el portaveu al Congrés del PNB, Aitor Esteban, va advertir a Rajoy que "una resposta exacerbada l'1-0 complicaria els pressupostos". Esteban va dir que esperava que el govern espanyol no superés "determinades línies" el dia del referèndum a Catalunya.

Al PP sostenen que amb una negociació ferma sobre els pressupostos, Ciutadans hauria d'assumir la seva responsabilitat i abandonar el discurs més dur dels últims mesos que tan bon resultat li està donant a les enquestes. L'equació és fàcil ara mateix: sense president a Catalunya no es poden aprovar pressupostos a Madrid. I al govern espanyol tenen molt clar que el futur de la legislatura passa per aprovar uns nous comptes i activar la maquinària dels ministeris.

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàEleccions 21DGovern empresonatInvestidura
Anar al contingut