La falta d'allotjament deixa temporers dormint al carrer a Lleida

Actualitzat

La UGT i CCOO tornen a avisar que falta allotjament per als temporers que van a Lleida per treballar durant la campanya de recollida de la fruita. Segons les previsions dels sindicats, es necessiten entre 22.000 i 25.000 temporers i s'ofereixen 2.000 places.

Tot i que encara queda un mes perquè comenci la campanya d'aquest any, els primers temporers ja han arribat i, de moment, són més d'una quarantena els que han d'estar al carrer perquè no tenen on dormir i l'allotjament que s'habilita per a ells ja està ple.

 


La Paeria habilitarà el pavelló 3 de la Fira de Lleida com a oficina única d'atenció als temporers. Començarà a funcionar a partir de l'11 de juny i disposarà de dutxes, roba i bugaderia, però no d'un espai per dormir-hi. Els sindicats asseguren que les 2.000 places d'allotjament que hi ha són insuficients, tal com explica el secretari general de la FITAG-UGT Lleida, Antonio Rodríguez:

"Entenem que hi ha una falta d'allotjaments, que no pot ser que la gent vulgui treballar però s'hagi de buscar la vida, i hi ha pobles on ja no hi ha cap pis per llogar."


Hi ha temporers, però, que ja han trobat feina i que tenen habitatge perquè el pagès que els ha contractat els ha ofert un lloc per dormir, tal com ha fet Josep Maria Companys.

"Evidentment, a la gent no la pots tenir dormint al carrer, és intolerable. La gent ha d'estar en llocs amb condicions. Que puguin fer la seva feina i viure com toca."


Els pagesos demanen que es tornin a obrir línies d'ajuda per fer més allotjament, ja que el conveni del camp els obliga a fer-se'n càrrec si els treballadors viuen a més de 75 quilòmetres.

 


Tot i que les organitzacions agràries asseguren que la majoria de pagesos compleixen les condicions laborals i un 90% dels temporers que han de treballar amb ells ja arriben amb un contracte aparaulat, des de l'administració asseguren que seguiran vetllant pel compliment del conveni del camp, sobretot en matèria de salaris i d'allotjaments. Els sindicats reclamen poder tancar, abans de final de mes, un acord amb la patronal per augmentar els salaris dels treballadors del camp.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut