Madrid

La fallida investidura de Pedro Sánchez posa en marxa el comptador per a unes possibles noves eleccions al juny

Si en dos mesos no hi ha cap mena d'acord per formar un govern, les cambres es dissoldran automàticament i es convocaran eleccions per al juny

RedaccióActualitzat

El comptador per a unes noves eleccions generals es posa en marxa. La fallida investidura de Pedro Sánchez obliga el rei i els partits polítics a començar de zero i a mirar de trobar una solució al bloqueig institucional abans del 3 de maig. Si en aquests dos mesos no hi ha cap mena d'acord per formar govern, les cambres es dissoldran automàticament i es convocaran eleccions per al juny. 

Mai en democràcia havia fracassat una segona votació. El president del Congrés, Patxi López, ja va comunicar divendres per telèfon al rei el resultat de la votació, perquè, si ho considera oportú, iniciï una nova ronda de consultes.

Ara, el calendari passa per La Zarzuela. Felip VI rebrà dilluns el president del Congrés per decidir el procediment a seguir. Tot fa pensar que no convocarà una nova ronda de consultes si no hi ha un candidat que reuneixi els suports necessaris per a la investidura.

Al davant hi ha dos mesos de temps per evitar noves eleccions el 26 de juny. El 30 d'abril seria l'últim dia en què es podria iniciar una sessió d'investidura i el dia 2 de maig, la data límit per investir un president. L'endemà, el dia 3, si cap candidat ha estat investit, es dissoldrien les Corts automàticament i es convocarien eleccions. La campanya electoral començaria el divendres 10 de juny i les eleccions se celebrarien 15 dies després, el diumenge 26. 

Tornen els contactes

Aquest dissabte ja s'han reprès els contactes per buscar nous acords i aliances. Els equips negociadors del PSOE i Ciutadans s'han trobat al Cercle de Belles Arts de Madrid per valorar la situació. Han acordat que aniran plegats a les reunions de negociació.

Mentrestant, el president del PP, Mariano Rajoy, continua postulant-se, tot i que, de moment, ningú no vol pactar amb ell.

I Pablo Iglesias, després de rebaixar el to contra Pedro Sánchez, s'ofereix a reprendre les negociacions, tot i que el secretari general dels socialistes responsabilitza el líder de Podem del fracàs de la seva investidura.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut