La DOP Oli Terra Alta engega un estudi per millorar la producció d'oli d'oliva empeltre, la seva varietat estrella

ACN Gandesa.-Seguint l'estela de la DO Terra Alta del vi i la promoció de la garnatxa, la DOP Oli Terra Alta ha decidit apostar fermament per la distinció i el reconeixement de la varietat d'oliva empeltre, la més comuna en aquesta zona d'explotació. Per fer-ho, s'ha demanat la col·laboració de cooperatives i agricultors per desenvolupar un projecte pilot que determini com millorar la producció, posant a prova noves estratègies de cultiu, de recol·lecció i de producció. L'estudi, que faran tècnics externs contractats, també ha de servir per demostrar a les diferents almàsseres, envasadores i productors que un oli amb un mateix estàndard de màxima qualitat i adaptat a les exigències del mercat incrementarà el valor de diferenciació del qual ja disposen.

Per començar amb la prova pilot, la DOP Oli Terra Alta -inclosa dins el territori de Reserva de Biosfera Terres de l'Ebre-, ha signat un conveni de col·laboració amb les cooperatives Unió Fruits, SCCL; Agrícola Sant Isidre de la Fatarella, SCCL; Agrícola Sant Salvador d'Horta, SCCL; Agrícola de Corbera d'Ebre, SCCL, i Covilalba, CSSL. De l'estudi n'ha de sortir "un model de desenvolupament agrorural sostenible ambientalment i econòmicament a la zona" apostant, com ja ha fet amb èxit el sector vinícola de la comarca, per l'elaboració d'oli d'oliva de qualitat que realci la seva particularitat i el seu valor diferencial. Com ha apuntat el president de la DOP, Ramon Llop, la Terra Alta disposa d'una varietat poc estesa al territori, l'oliva empeltre, que caracteritza el producte i que s'ha aprés a treballar molt bé en els darrers anys. "Tot i que s'ha de fer de tot, és la reina de la DOP i és la que protegim, difonem i estenem per tot el món. Hi estem apostant molt fort i penso que per la comarca i per la DOP és bo continuar amb aquesta varietat, que funciona i que es autòctona", ha defensat Llop. La prova inclou "noves estratègies innovadores de cultiu", des de la poda, la fertilització més efectiva i la reducció de pesticides, fins al coneixement precís de la maduració i la concentració de producte a les diferents zones de producció comarcal. "Intentarem innovar i ser capdavanters perquè sempre hi ha coses noves que es podem descobrir", ha defensat el president de la DOP. Les empreses participants tindran suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i del Fons Europeu Agrícola amb el Programa de Desenvolupament Rural (2014-2020).Ramon Llop ha assenyalat el valor que li dóna a l'oli d'oliva d'empeltre el consumidor i el sector en general. "Vas a les fires i la gent es queda sorpresa. Són olis diferents, bastant dolços, de llarga durada. Insisteixo que la varietat empeltre és la gran desconeguda però és el que ens diferencia d'altres més esteses per tot el món", ha defensat. Tot i que no és una varietat exclusiva - se'n produeix en altres zones dels Països Catalans-, fa que l'oli de la Terra Alta sigui "diferent". "És una diferenciació que hem d'aprofitar perquè ens hem adonat que és real. La nostra DOP no és molt vella, no tenim molta superfície però en aquests anys s'ha fet un gran treball, participar i sobretot cooperativista. Ens diferencia i hem de ser capaços de continuar fent el camí marcat els darrers anys", ha reclamat.

Anar al contingut