Pequín

La dona del Nobel xinès Liu Xiaobo trenca amb dos anys de silenci des del seu arrest domiciliari

Per primer cop en més de dos anys, un periodista ha pogut parlar amb Liu Xia, dona del Nobel de la Pau de 2010, que ha qualificat d'"absurda" la seva situació. Liu Xia es troba en arrest domiciliari des de fa dos anys, quan Liu Xiaobo va rebre el premi.

RedaccióActualitzat
Per primer cop en més de dos anys, un periodista ha pogut parlar amb la dona del dissident xinès empresonat i premi Nobel de la Pau 2010, Liu Xiaobo. Un equip de l'agència Associated Press ha esquivat els controls policials i s'ha colat a casa seva, des d'on Liu Xia ha relatat el calvari que està vivint.

La concessió del Nobel al seu marit li va suposar, com a represàlia, un arrest domiciliari indefinit que ja fa més de dos anys que dura: "em pensava que era una persona emocionalment preparada per respondre a les conseqüències que tindria el premi a Liu Xiaobo, però no m'hauria imaginat que jo no podria sortir de casa".

En una breu entrevista, Liu Xia qualifica la seva situació "d'absurda" i afegeix que ni Franz Kafka hauria escrit res "tan increïble com això". Xia també ha dit que no està autoritzada a donar detalls de la situació del seu marit, a qui visita de tant en tant.

L'any 2009, abans de rebre el Nobel, Liu Xiabo va ser condemnat a més d'onze anys de presó per subversió a l'estat, per haver redactat un manifest prodemocràtic. L'entrevista amb Liu Xia coincideix amb una carta firmada per 134 Premis Nobel demanant als nous líders xinesos l'alliberament de l'escriptor i activista.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut