Sant Petersburg

La divisió sobre una actuació militar a Síria es manté a la cimera del G-20 i Obama només té el clar suport de França

La divisió sobre una actuació militar a Síria es manté a la cimera del G-20, que acaba aquest divendres al migdia. Obama només té el clar suport de França i Putin es mostra inflexible en la seva oposició a intervenir contra el règim de Bashar al-Assad. Els dos continuen treballant per sumar aliats mentre l'ONU promet enllestir "aviat" l'informe sobre el possible ús d'armes químiques en el conflicte que ja fa més de dos anys que dura.

TV3/RedaccióActualitzat
Síria acapara el protagonisme a la reunió del G-20 de Sant Petersburg, que havia d'estar centrada inicialment en l'economia. El president dels Estats Units, Barack Obama, continua buscant aliats per tirar endavant l'atac contra el règim d'Al-Assad, però ara com ara només pot comptar amb el suport explícit de França. La tensió amb Rússia, que s'oposa a la intervenció militar, també s'ha fet evident. Aquest divendres serà clau per a la pugna entre Obama i Putin per sumar suports a les seves posicions.

Oficialment encara no hi ha hagut cap trobada cara a cara entre Obama i Putin, però les posicions sobre si s'ha de castigar Bashar al-Assad o no continuen allunyades. Rússia insisteix que una acció sense l'aval de l'ONU seria il·legal i, entre els socis europeus presents a la cimera del G-20, el president nord-americà només té el suport de François Hollande. Obama estaria intentant arribar a un acord polític, encara que fos de mínims, amb els països europeus que assisteixen a la reunió.

Ban Ki-moon ha promès a la cimera que aviat se sabran els resultats de la investigació de l'ONU sobre el possible ús d'armes químiques a Síria. Mentrestant, David Cameron ha assegurat que té noves proves que demostrarien l'ús de gas sarín en l'atac del 21 d'agost a Damasc. Tot i que el parlament britànic ja ha descartat un atac militar, Cameron és partidari de sumar aliats per donar una resposta contundent a Bashar al-Assad.

La qüestió siriana està tensant les relacions entre Washington i Moscou. Unes declaracions del secretari de Defensa nord-americà assegurant que Rússia subministra armament químic a Síria van rebre una contundent resposta del cap de gabinet de Putin. Ho va considerar una bestiesa més enllà dels límits del sentit comú i creu que l'única intenció de "donar a la gent no gaire informada una altra idea", segons Sergei Ivanov.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut