La disfàgia post ictus només es diagnostica en el 35% dels casos

La disfàgia post ictus només es diagnostica en el 35% dels casos

La disfàgia post ictus només es diagnostica en el 35% dels casos

ACN Barcelona.-La Disfàgia Orofaríngia (DO), alteració associada a la dificultat o molèstia per deglutir, es diagnostica només en el 35% dels casos en fase aguda de l'ictus. De fet, la DO és molt freqüent en persones que han patit aquest accident vascular i afecta més del 45% dels pacients durant el seu ingrés hospitalaris i determina les complicacions i mortalitat durant l'ingrés i el primer any de seguiment. El president de l'European Society for Swallowing Disorders i un dels principals especialistes europeus, Pere Clavé, creu que s'ha de treballar per donar a conèixer les característiques d'aquesta malaltia, reconeguda per l'IMS, i que els professionals de la salut, pacients, familiars i cuidadors en reconeguin els símptomes.

Per Clavé, el 'codi Ictus' utilitzat a l'Estat és "pioner al mon amb el que es pot identificar ràpidament aquest episodi cerebral i evitar moltes morts en un primer moment". "En canvi, encara hi ha un gran marge de millora en el diagnòstic i tractament de la disfàgia", afegeix el president l'European Society for Swallowing Disorders. Si no es tracta aquesta patologia, es poden produir greus complicacions nutricionals i respiratòries al pacient, allargant la seva hospitalització, empitjorant la seva quantitat de vida i augmentant la mortalitat a curt i llarg termini. De fet, la mortalitat dels pacients post-ictus que tenen disfàgia és de més del 30% (la dels que no en tenen és de menys del 5%).Aquestes complicacions es poden evitar en primer lloc amb la detecció sistemàtica i precoç de la malaltia, com ja es fa actualment a l'Hospital de Mataró amb la col·laboració del Dr. Ernest Palomeras, responsable dels pacients amb ictus i com ja es fa en alguns països europeus. L'equip de recerca multidisciplinar que dirigeix el Dr. Clavé en aquest hospital està format per 17 persones de diferents àmbits com la neurologia, gastroentereologia, biologia, biotecnologia o dietètica, entre d'altres.