Barcelona

La direcció d'ERC fa costat a Portabella en la decisió de no entrar al govern de Barcelona

Vint-i-quatre hores després que el cap de llista d'ERC per Barcelona anunciés que té assumit el seu pas a l'oposició, avui no hi ha hagut contactes entre les diferents forces polítiques del tripartit municipal. Els que sí s'han reunit han estat els membres de la cúpula d'Esquerra, que han donat ple suport al seu candidat, Jordi Portabella, com ja va fer ahir a la nit l'executiva de la federació de Barcelona. De tota manera, el dirigent republicà no tanca del tot les portes a continuar negociant. Els altres dos membres del tripartit municipal demanen a Portabella que recapaciti. Si no es reedita el tripartit d'esquerres, Jordi Hereu haurà de governar en minoria.

Actualitzat

Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Puigcercós, Marina Llansana i Jordi Portabella s'han reunit aquest matí en una sala del Parlament per analitzar la situació dels pactes postelectorals. Sense presència de les càmeres, han estudiat el cas de Barcelona on, Jordi Portabella ha anunciat el seu possible pas a l'oposició. Segons fonts d'esquerra, per unanimitat, la direcció ha donat llum verda a Portabella.

Diferents fonts d'Esquerra han confirmat també que no es tracta d'una estratègia negociadora. Han recordat que durant la campanya ja van donar llibertat a les federacions per decidir en funció dels interessos locals. També han desmentit els problemes interns que avui recollien alguns mitjans. Ahir, la federació de Barcelona va tancar files amb Portabella, com ho ha fet avui la direcció nacional, han subratllat. Del que no s'ha parlat al Parlament és de Vic, on l'alcaldable ha plegat per desacord amb la direcció.

Pel que fa a les negociacions entre els socis del tripartit municipal, de moment no hi ha hagut noves reunions. Així que Jordi Hereu ho ha aprofitat per anar a Catalunya Ràdio, on ha enregistrat una entrevista fixada amb anterioritat a la crisi. Els socialistes, però, continuen desconcertats per la jugada de Portabella i no entenen que el problema sigui ara el model de ciutat després dels anys que han governat junts, i insisteixen que en les negociacions obertes per formar govern municipal han posat el comptador a zero. També assumeixen que si han de governar en minoria, ho faran, però esperen que es pugui reconduir la crisi.

Des d'Iniciativa, Joan Saura ha dit al programa radiofònic d'Antoni Bassas que l'aposta de Portabella és políticament greu i que deixaria, si es confirma, el govern de la ciutat sense el govern de majoria sòlida que ha tingut des del 1979.

Si es confirma la renúncia d'ERC a formar part del govern municipal, Jordi Hereu governaria en minoria, només amb el suport d'Iniciativa. Només un pacte entre CiU, el PP i ERC desbancaria Hereu de l'alcaldia, una opció que Xavier Trias no acaba de veure possible. Els populars proposen que els socialistes governin en solitari.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut