Barcelona

La direcció del PSC diu que les primàries per Barcelona seran "neutrals" i les obre als simpatitzants

La direcció del PSC ha explicat que es mantindrà "neutral" en les primàries entre Jordi Hereu i Montserrat Tura per escollir qui serà el candidat del grup a l'alcaldia de Barcelona. La decisió, per tant, estarà en mans dels militants del partit, però també dels simpatitzants, que en aquesta ocasió participaran en el procés. És el que ha decidit la direcció del PSC, segons han dit, per obrir les primàries al màxim. La comissió executiva dels socialistes catalans ha subratllat que "s'abstindrà de donar suport a un candidat o un altre" i han cridat a garantir un procés "democràtic i transparent". La votació es preveu que es farà d'aquí a un mes.

Actualitzat
La Comissió Executiva del PSC diu que es mantindrà "neutral" en les primàries entre Hereu i Tura per ser l'alcaldable dels socialistes catalans a Barcelona. L'executiva dels socialistes diu que no donarà suport explícit a un o altre, però ha decidit obrir el procés als simpatitzants del partit a la ciutat.

Els simpatitzants del PSC, segons els seus estatuts, només tenen "dret a vot" en el cas de primàries i referèndums. Es calcula que en el procés hi podran participar els 3.416 militants i els 8.616 simpatitzants socialistes de la ciutat. El registre dels simpatitzants anirà a càrrec de cadascuna de les organitzacions del partit, i en la votació militants i simpatitzants votaran en urnes diferents. D'aquesta manera, "en cas de discrepància entre els resultats de les dues urnes, serà el Consell Nacional, màxim òrgan de direcció entre congressos, el que decidirà", segons consta als mateixos estatuts.

El comunicat subratlla que les primàries del febrer seran un "exercici de democràcia i transparència" i tracta Hereu i Tura com "dos grans dirigents socialistes". D'Hereu diu que "té el suport de tot el partit en la tasca que té encomanada" i de l'exconsellera de Justícia remarca que en les diferents tasques que ha fet "ha demostrat el seu lideratge i vocació de servei".

Primàries directament

Per obrir el procés de primàries les normes del PSC de Barcelona indiquen que quan l'alcalde desitja optar a la reelecció, com és el cas d'Hereu, cal que l'altre aspirant tingui un aval del 40% de la militància. No obstant això, segons ha indicat el primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, l'executiva de la federació podria saltar-se aquest pas i proclamar candidats a les eleccions primàries per a l'alcaldia tant Hereu com Tura sense necessitat d'avals.

Les primàries arriben en un moment delicat per al PSC, després d'encaixar la derrota més dura en les autonòmiques del 28 de novembre, i ara veu perillar l'alcaldia de Barcelona, que ostenta des del restabliment de la democràcia. Malgrat això, el PSC remarca que les primàries seran "el preludi d'una primavera municipal socialista".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut