Holanda

La diputada holandesa d'origen somali Ayaan Hirsi Ali, acusada de mentir per obtenir l'asil polític, marxa als Estats Units

La diputada holandesa d'origen somali Ayaan Hirsi Ali, que viu amb escorta policial dia i nit per les amenaces de mort dels islamistes, deixa l'escó, Holanda i se'n va als Estats Units, on ha obtingut feina i garanties de seguretat. Hirsi Ali ha fet pública aquesta decisió coincidint amb les peticions de l'oposició que se li retiri la nacionalitat holandesa després que una cadena de televisió revelés que havia mentit per poder obtenir l'asil polític l'any 1992, quan, suposadament, fugia d'un matrimoni forçat. Hirsi Ali va escriure el guió del documental "Submissió", que va provocar l'assassinat del seu director, Theo van Gogh.

Actualitzat

En una conferència de premsa, Ayaan Hiri Ali ha dit que "avui, deixo el meu mandat. Deixo Holanda. Me'n vaig a fer les maletes, trista i alleujada". El seu destí són els Estats Units, on treballarà a l'American Enterprise Institut i on ha rebut garanties de seguretat.

A la conferència de premsa, Hirsi Ali ha dit que la veritable raó de la seva marxa és  l'ordre judicial d'expulsió de casa seva perquè els veïns no se sentien segurs en estar amenaçada de mort i per la polèmica sobre la revocació de la seva nacionalitat. Tot i això, Hirsi Ali ha dit que no se sent expulsada.

Hirsi Ali es va donar a conèixer internacionalment quan a finals del 2004 el cineasta Theo van Gogh va ser assassinat després de dirigir una pel·lícula que havia escrit ella sobre l'opressió de la dona a l'islam. Des de llavors, està amenaçada de mort.

Dijous passat, un programa de televisió desvelava que Hirsi Ali havia mentit sobre el seu nom, la seva edat i els motius del seu exili. Quan el 92 va arribar a Holanda, no fugia de cap matrimoni forçat. Segons la llei, la seva nacionalització no és vàlida perquè les dades són falses i, com que no és holandesa, no pot mantenir l'escó que va aconseguir el 2003.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut