Francisco Franco amb Arias Navarro
Francisco Franco amb Arias Navarro

La Diputació de Barcelona revoca tres títols honorífics a Francisco Franco

També ha revocat honors concedits a altres militars i personalitats franquistes com el general Moscardó o el comandant de la División Azul Agustín Muñoz Grandes

RedaccióActualitzat

El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat per unanimitat revocar els títols honorífics que la institució havia concedit a Francisco Franco i a altres alts càrrecs de la dictadura. Entre els títols que es retiraran a Franco hi ha el de Fill Adoptiu de la província de Barcelona, atorgat el 1939, el de President Honorari de la Diputació, el 1944, i la Medalla d'Or de la província, el 1950.

El 2009 la Diputació ja va revocar el títol de Fill Predilecte al dictador, que li havien atorgar el 1966. Llavors el PP va votar en contra d'aquesta mesura, però ara ha votat a favor de les altres revocacions. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha relacionat la decisió directament amb la llei de la memòria històrica:

"Per donar compliment a la llei de la memòria històrica i ja amb el precedent de l'any 2009, he impulsat la mesura en aquesta mateixa corporació. Crec que avui fem tots plegats un pas endavant."

 

També es revocaran títols honorífics a altres personalitats del règim franquista. Per exemple, i entre altres, les medalles d'or de la província atorgades el 1956 al capità general José Moscardó, el 1969 al ministre Federico Silva Muñoz, i el 1970 al comandant de la División Azul Agustín Muñoz Grandes. La Diputació ha acordat continuar investigant al seu arxiu documental per revisar si hi ha altres títols atorgats a persones vinculades al franquisme.

En el debat per prendre la decisió, tant ERC com la CUP ho han celebrat però alhora han considerat que arriba tard. Ciutadans, per la seva banda, s'hi ha mostrat també a favor perquè s'oposen a "qualsevol concessió honorària per motius polítics". En aquest sentit, han preguntat si l'expresident Jordi Pujol té algun títol similar, perquè també en demanarien la retirada.

 

Anar al contingut