La Pujada de Sant Domènec, al Barri Vell de Girona, plena de visitants
La Pujada de Sant Domènec, al Barri Vell de Girona, plena de visitants
Girona

La difícil convivència entre veïns i turistes en Temps de Flors

La popular exposició de flors als carrers de Girona se celebra des del 1954 i el nombre de visitants no para de créixer

Neus SantamariaActualitzat

El privilegi de viure en ple Barri Vell de Girona es converteix per a molts veïns en una llosa durant la setmana de Temps de Flors. La Laia Claver ha decidit fer la maleta i els caps de setmana, quan no treballa, marxa de la ciutat.

"És sortir de casa i sentir-te estranger al teu barri. Hi ha pressupostos per grans festivals i dius, i la cultura de base? Estem anant cap a un model massiu de turisme."

Xifres enormes de visitants, i continuen pujant. En només 4 anys s'ha passat de 200.000 a 250.000, que han de conviure amb els 3.000 veïns del Barri Vell, que s'obren pas com poden. Com en Martí Marfà.

"Ens afecta la mobilitat i la logística quotidiana. Mentre hi ha Temps de Flors nosaltres dormim, criem, comprem, passegem, vivim, en definitiva."

Qui també pateix aquests dies són els repartidors. El Barri Vell està blindat i no s'hi pot circular. Jordi Franco ho descriu així:

"És un martiri, amb tots els carrers tancats, ens va fatal."

Fins i tot Protecció Civil ha posat en marxa un servei, els caps de setmana, per acompanyar veïns a casa seva, per fer-los passar enmig de la multitud, en definitiva. 60 persones ja l'han fet servir. I és que hi ha moments que les aglomeracions són tan grans, que han de tallar carrers.

Alguns carrers es converteixen en vies d'una sola direcció per garantir-ne la seguretat. Xavier Ribera és president de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil.

"Quan hi ha grans aglomeracions, pànic i el que vols fer és escapar i és perillós per tots els que hi són. La mateixa gent s'agobia d'anar tant a poc a poc, per evitar això tallen i que tinguin més espai."

Són 9 dies en què la ciutat arriba a tenir el doble de visitants que d'habitants. Però no tothom ho veu ni ho viu en negatiu, com Josep Maria Casanova:

"Jo ho trobo molt bé, tota la ciutat se'n beneficia és totalment positiu."

Sobretot per als negocis. Als bars, no es veu ni una taula lliure.

♦ Girona Temps de Flors, a "Espai terra"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut