Barcelona

La Diada, protagonista del primer dia de campanya

La manifestació de la Via Lliure divideix els candidats

RedaccióActualitzat

Junts pel Sí, a la Meridiana

Raül Romeva, aplaudit a l'arribada de la "zona zero" de la Via Lliure, ha seguit l'acte des del tram taronja. El seu missatge: posar en valor l'exercici de democràcia i enviar un missatge al món que es traslladi a les urnes el dia 27.

"És la gent la que està liderant i impulsant aquesta iniciativa. Es posa de manifest per quart any consecutiu que hi ha una demanda democràtica, una demanda massiva; i, sobretot, el que volem és que el món sencer escolti el que està passant a Catalunya. Ho volem fer de manera pacífica, ho fem de manera pacífica, ho fem escrupolosament de manera democràtica, i el que tenim és una clara voluntat de resoldre un tema que fa molt de temps que està encallat, de l'única manera que ho sabem fer: per la via i la força de les urnes. Això és el que entenem que es llegirà també, no només avui, sinó també el dia 27."

Per Oriol Junqueras, la d'avui ha estat una jornada reivindicativa, i el pas decisiu -ha dit- per construir una república catalana.

"Segur que no serà la darrera diada en què celebrarem una diada històrica per a Catalunya, però al mateix temps farem tot el possible perquè aquesta sigui l'última diada abans de la independència de Catalunya i, per tant, que el proper 11 de setembre sigui un 11 de setembre des d'una Catalunya independent."

Des de Convergència Democràtica, el candidat Josep Rull, número 12 a la llista, argumentava així l'absència d'Artur Mas a la Via.

"Vol preservar la seva condició institucional i, a més a més, si ell hagués vingut, algú podria haver dit que això era un acte electoral. I això no és cap acte electoral. La manifestació de la tarda no és de cap partit polític, és del poble de Catalunya, d'una mobilització cívica, pacífica, constant que està enlluernant el món."

Canditats a la primera fila, membres de les entitats independentistes i representants dels partits polítics i de la societat civil han acabat ballant rumba.

Iceta, a la festa major de Bellvitge

Miquel Iceta ha passejat aquesta tarda pel barri de Bellvitge, a l'Hospitalet, que està de festa major. Tot i no participar a la Via Lliure, en el PSC entenen que una part important dels catalans expressin el seu malestar i la necessitat de canvi. Fins aquí d'acord, diuen els socialistes. Però la solució, asseguren, no és la independència.

"Nosaltres creiem que és el moment de fer un nou acord, de renovar el pacte constitucional de l'any 78. Per tant, nosaltres no només constatem un problema, sinó que proposem una solució, que al nostre entendre és molt millor que la divisió que suposaria entre els catalans la independència, la separació de la resta d'Espanya i la sortida de la Unió Europea."

Sense menystenir el nombre de gent que ha participat a la Via, Iceta recorda que les xifres que compten sortiran de les urnes el 27 de setembre.

Andrea Levy, amb el president de Múrcia

Andrea Levy, que ha acompanyat el president de Múrcia en un acte a Barcelona, ha dit que el dia 27 es demostrarà que molts catalans no eren a la Via Lliure.

"Espanya és una democràcia i, per tant, es poden celebrar manifestacions, per molt que jo hagi sentit algun discurs dient que Espanya els oprimia. La prova que això no és veritat és que es pot celebrar aquesta manifestació, que tothom pot expressar la seva veu, però que seran molts els catalans que expressaran amb el sentit del seu vot que Catalunya és molt més plural del que es vol fer creure."

Al matí, el PP ha fet un acte electoral en un hotel de Barcelona. García Albiol ha assegurat que, des de fa anys, la Diada només representa els independentistes. Després, ha anat a Badalona per denunciar que l'Ajuntament ha despenjat la bandera espanyola.

Espadaler, a l'ofrena floral

El cap de llista d'Unió ha participat en l'ofrena floral, però no en la manifestació d'aquesta tarda. Espadaler reclama una Diada inclusiva i seny per transformar la realitat de Catalunya.

"Respecto molt, evidentment, tota la gent que participa en la manifestació, convocada pels integrants d'una de les candidatures que concorrem a les eleccions del 27-S, però ja saben que la nostra opció no era la de prendre part en la manifestació i sí, per contra, com pertoca a un partit catalanista, nacionalista, en els actes institucionals propis de la diada"

Rabell, també a la festa major de Bellvitge

Lluís Rabell ha passat la tarda a la Festa Major del barri de Bellvitge. El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot no ha anat a la Via Lliure de la Meridiana, però sí alguns membres destacats de la seva candidatura.

"Avui hi ha hagut molta gent al carrer, molta més és la gent que a Catalunya desitja donar una sortida democràtica a aquest atzucac, a aquesta situació, i que s'aplegaria al voltant del dret a decidir, del desig de la convocatòria d'un referèndum que pugui desencallar aquesta situació."

 

Arrimadas, a la Barceloneta

La dirigent de Ciutadans ha lamentat que l'acte de la Meridiana s'hagi organitzat, ha dit, durant mesos i amb recursos públics.

"No podem continuar amb un president i un govern que s'apropien de les institucions, que s'apropia de les festes que haurien de ser de tots, i avui el que hem vist és una manifestació respectable,  però una manifestació d'una candidatura que és la candidatura de Mas i Esquerra

Arrimadas s'ha mostrat impacient per impulsar un canvi de govern que uneixi els catalans.

La CUP, al Born

I des de la plaça del Born, on ha assistit a un acte de l'esquerra independentista, Antonio Baños, candidat de la CUP, ha qualificat d'èxit la jornada, que any rere any, i més enllà de les xifres, demostra les aspiracions de llibertat del poble català.

"Ni mig milió amunt, ni mig milió avall, estava ple a vessar, un any més. És que, a més, no és el primer any, són molts anys, i ara la batalla de xifres no té cap interès. L'única batalla que ens interessa és la batalla dels vots."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut