Barcelona

La Diada marca el primer dia de campanya

La Via Lliure ha centrat gran part dels discursos dels candidats

RedaccióActualitzat

La Diada coincideix amb el primer dia de campanya per a les eleccions del 27 de setembre. La Via Lliure d'aquesta tarda a Barcelona ha centrat gran part dels discursos dels candidats. Els pròxims quinze dies, les diferents formacions lluitaran per convèncer els electors de cara a uns comicis que es preveuen transcendentals.

Junts pel Sí nega que la independència divideixi els catalans

Amb el lema "El vot de la teva vida", Junts pel Sí ha començat la campanya al campus de la Ciutadella. Els caps de llista han demanat un mandat "clar i incontestable" per actuar a escala internacional i han negat que la independència divideixi els catalans. S'hi han referit Raül Romeva: "Per això em dol tant que hi hagi gent que encara avui ens vulgui dividir en funció del nostre origen, a gent com jo que té herència andalusa"; Artur Mas: "No és normal que en un país normal no es pugui estar tranquil sobre l'ús de la teva llengua pròpia", i Oriol Junqueras: "Visqueu aquest moment amb intensitat perquè després ens quedarà moltíssima feina per fer".

Cartell de "complet" en l'acte de Junts pel Sí aquest migdia amb la premsa estrangera. Cinquanta mitjans d'arreu, incloent-hi totes les agències internacionals, han escoltat Mas, Junqueras i Romeva, que han explicat en anglès, francès, italià i castellà com s'ha arribat fins aquí i per què. Però els mitjans estaven més interessats en la lectura dels resultats del 27-S, de per què es comptaran escons i no vots, i quines majories poden legitimar el procés cap a la independència. El cap de llista ha dit: "Volem comptar amb el suport més majoritari possible, tant en escons com en vots, i per tant volem que el mandat sigui el més clar possible."

També han donat moltes voltes a la permanència, o no, d'una Catalunya independent a la Unió Europea. Ho han explicat Mas: "La Unió Europea és sempre molt pragmàtica i ells apliquen sempre el que nosaltres anomenem sentit comú", i Junqueras: "És evident que el mandat democràtic i el principi democràtic i la voluntat democràtica han de ser els que determinin els marcs legals que es construeixen, i no al revés. No els marcs legals han de ser utilitzats per prohibir la democràcia."

A la pregunta de què farien si l'estat espanyol oferís una proposta alternativa, Mas ha contestat que això és pura utopia. Ha estat després que, aquest matí, les forces que integren la llista Junts pel Sí hagin fet la tradicional ofrena floral a l'estàtua de Rafael Casanova amb motiu de la Diada. 

Iceta: "No som una candidatura conjuntural"

Al Centre de Cultura Contemporània, el PSC ha activat un cartell electoral digital. Miquel Iceta ha apel·lat a la tradició dels socialistes: "No som una candidatura conjuntural, una cosa per a l'ocasió". I Pedro Sánchez ha demanat que es voti "no" per patriotisme: "Diguem amb el nostre vot alt i clar no a Mas i no a una Catalunya dividida i derrotada."

Aquest matí, sota la pluja, Iceta ha encapçalat la comitiva en l'ofrena al monument a Rafael Casanova. Iceta ha recalcat que ningú s'hauria d'apropiar de la Diada i que és una festa de tothom: "No creiem que Catalunya avanci per la via de la divisió, i encara menys abandonant la legalitat i situant-se fora de l'estat de dret. Parlarem d'això en campanya i farem un balanç del govern sortint, perquè, en definitiva, si guanya Junts pel Sí, és que Artur Mas seguiria sent president."

Iceta també ha agraït el vídeo que han publicat els presidents socialistes de comunitats autònomes per felicitar el poble català per la Diada.

Albiol diu que són la referència dels catalans que també se senten espanyols

Amb una pilota de bàsquet, Xavier García Albiol ha mostrat a Nou Barris el lema dels populars, "Units guanyem", i ha dit: "Ens podem convertir, estem a pocs diputats de distància, en la principal referència del Parlament de Catalunya d'aquells que se senten catalans però que també se senten espanyols."

El Partit Popular ha acusat el govern català i les forces independentistes d'apropiar-se de les festes i els símbols. Xavier García Albiol ha defensat la recuperació del caràcter festiu de la Diada: "Una de les diades més tristes que jo recordo. Aquells que governen Catalunya ens han volgut excloure, ens han volgut fer fora als que no creiem en la independència."

Els candidats populars han assistit posteriorment a un acte cultural que organitzava, per primera vegada, la delegació del govern espanyol a Catalunya amb motiu de la Diada. Una recepció institucional a la qual només han assistit representants del seu partit.

Rabell ha defensat la diversitat de Catalunya Sí que es Pot

Des del Casinet d'Hostafrancs, la llista Catalunya Sí que es Pot ha centrat el discurs en la justícia social. N'ha parlat el cap de llista de la formació, Lluís Rabell: "Som diversos, tenim moltes històries, però els nostres cors bateguen amb un mateix anhel de justícia social."
 

Després d'haver assistit a l'ofrena a Rafael Casanova, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha participat aquest matí en els actes de commemoració de la mort del president xilè Salvador Allende, en què ha assegurat: "Més que mai, el missatge de la unitat popular és el missatge que avui voldríem fer brollar enmig d'aquestes eleccions catalanes, perquè pensem que, justament, la Catalunya social, la que vibra recordant les paraules de la figura de Salvador Allende, és la que necessita tenir una forta representació i és la que pot obrir una sortida democràtica a l'atzucac que estem vivint."  

Crida d'Unió al seny dels catalans

Ramon Espadaler ha fet una crida al seny dels catalans i a fugir dels extrems, en el primer acte d'Unió: "No entenem les eleccions com un plebiscit, les entenem com una oportunitat per resoldre la desavinença entre Catalunya i Espanya."

Unió Democràtica de Catalunya diu que no és un partit rupturista i que per això no assistirà a la manifestació d'aquesta tarda. Afirmen que, com a formació nacionalista, lluitaran perquè la Constitució espanyola reconegui Catalunya com a nació. El cap de llista s'ha referit al discurs d'ahir de Mas. "En algun moment del missatge semblava que estàvem més amb el candidat que no pas amb president de tots."

Arrimadas: "Treballar per a tots els catalans"

La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha recordat que les forces no independentistes són només a un escó de guanyar el "sí": "Volem treballar per a tots els catalans. Volem construir una nova Catalunya per a les persones."

A Tarragona, on han fet una arrossada per a cinc-centes persones, Ciutadans ha dit que cal acabar amb una Diada instrumentalitzada i partidista. Inés Arrimadas i Albert Rivera han recordat els tripartits del PSC i els pactes del Majestic del PP i s'han reivindicat com l'únic vot viable contra l'independentisme: "No es pot votar candidatures que porten separatistes al capdavant com porten Iniciativa i Podem a Catalunya. No podem llençar el nostre vot per veure com ens traeixen, per això ja teníem Iniciativa, el PSC i el PP,  no en fan falta de nous."

Baños: "Començar la ruptura amb l'Estat"

Per la CUP, la campanya ha de servir per començar la desconnexió i la ruptura amb l'Estat. Antonio Baños creu que el Parlament resultant del 27-S ha de ser el primer de la República Catalana: "Nosaltres volem obrir un espai per generar dues ruptures, una amb l'estat espanyol i una altra amb les polítiques d'austeritat que ens han portat bona part del país a la misèria."

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut