Acció cotitzada en borsa del Borussia Dortmund (EFE)
Acció cotitzada en borsa del Borussia Dortmund (EFE)
Dortmund

El detingut per l'atac a Dortmund hauria actuat per especular en borsa

El detingut es volia enriquir atacant l'equip, fent que baixessin de preu les accions del club, segons la fiscalia alemanya

RedaccióActualitzat

La policia alemanya ha detingut un sospitós de ser l'autor de l'atemptat amb explosius contra l'autobús del Borussia Dortmund. L'arrestat és Serguei W., un home de 28 anys que té la doble nacionalitat alemanya i russa. La fiscalia ha dit que el mòbil de l'explosió era financer i no jihadista. Amb aquest atac, el detingut pretenia, suposadament, guanyar diners fent baixar la cotització a la borsa de les accions d'aquest club de futbol alemany.

L'atemptat va passar quan l'autobús de l'equip alemany anava cap al seu estadi per enfrontar-se al Mònaco en partit de la Lliga de Campions. Van quedar ferits un policia i l'exblaugrana Marc Bartra.

Concretament, el ministeri públic diu en el seu comunicat que el sospitós detingut va adquirir el mateix dia de l'atemptat -el dia 11- un total de 15.000 opcions "put" o drets de venda d'accions del Borussia, amb un termini de venciment fins al 17 de juny d'aquest any, que va pagar amb un crèdit que havia contret una setmana abans. Amb l'atac contra l'autobús de l'equip alemany, l'arrestat esperava una caiguda considerable de les accions i lucrar-se dels títols al preu establert prèviament, un cop adquirits els drets de venda d'aquests títols.

El sospitós estava allotjat al mateix hotel que el Borussia

El detingut està acusat d'intent d'assassinat, de provocar una detonació amb material explosiu i de lesions físiques greus. L'han localitzat a la regió de Tubinga, a l'estat federat de Baden Württemberg. Les autoritats li van seguir la pista a partir d'un avís des de cercles financers i una denúncia des d'una entitat bancària per possible blanqueig de diners, segons informa "Der Spiegel".

La fiscalia indica que l'adquisició de les opcions "put" es va fer des de la direcció IP de l'hotel L'Arrivée, on estava allotjat l'equip del Borussia i també el mateix detingut. L'home estava instal·lat des del dia 9 -dos dies abans de l'atac- en una habitació de l'últim pis de l'hotel, amb vistes al lloc on després hi va haver l'explosió.

El suposat autor de l'atemptat hauria col·locat tres artefactes explosius en un matoll en un espai de dotze metres i van ser activats per control remot i de manera separada quan va passar l'autobús que traslladava els jugadors del Borussia a l'estadi. Segons la fiscalia, l'autobús no estava blindat. Només estava equipat amb vidres de seguretat i en el moment de l'explosió anava a una velocitat d'uns 23 km/h.

 

 

Mòbil confús des del primer moment

La policia alemanya va detenir una persona de religió musulmana en relació amb l'atac, però poc després es va descartar que en fos l'autor material. Ara queda descartada l'autoria del terrorisme d'arrel islamista, la via d'investigació inicial, després que al costat del lloc de l'explosió s'hi van trobar tres cartes que indiquen clarament que l'acció és una represàlia a Alemanya per la seva col·laboració en la lluita contra el jihadisme. Els experts ja van dir que aquest sistema no correspon amb l'actuació habitual d'Estat Islàmic.

La policia alemanya també va investigar un correu electrònic de signe ultradretà que s'atribuïa l'autoria de l'atac i amenaçava amb un altre atemptat a Colònia. Fins i tot es va parlar de la possibilitat que els responsables fossin "hooligans". Finalment sembla que, amb la detenció de Serguei W., el mòbil de l'atemptat va ser exclusivament crematístic.

Anar al contingut