Estocolm

La despesa en armament al món augmenta un 37% en l'última dècada

La despesa mundial en armament ha augmentat un 37% en els últims deu anys, segons l'informe anual de l'Institut Internacional d'Estudis per la Pau d'Estocolm(SIPRI). La institució sueca ha dit que aquesta tendència no sembla que hagi de canviar, sobretot mentre els països que més gasten continuïn en guerra. En aquest sentit, l'informe ha apuntat que la despesa en armes l'any passat va ser de 900.000 milions d'euros. Els Estats Units, amb el 46%, van encapçalar aquest pressupost, seguits del Regne Unit, França, la Xina i el Japó, cadascun dels quals representa un 5% de la despesa mundial.

Actualitzat

Encara que els Estats Units siguin el país que més gasti en armament, l'informe apunta que a l'Àsia la despesa en armament ha augmentat un 73% en deu anys. Segons el SIPRI, el creixement econòmic de la Xina i l'Índia explica, en part, aquesta xifra. A més, cal tenir en compte que la Xina i l'Índia van ser els principals importadors, mentre que els EUA i Rússia van encapçalar la classificació d'exportadors.

L'informe també assenyala que tant els EUA com la UE continuen proporcionant "grans quantitats d'armes" al Pròxim Orient, "tot i saber que es tracta d'una regió molt perillosa", assenyala el document.

Per la seva banda, segons el SIPRI, les causes de l'augment de Washington van lligades a la lluita contra el terrorisme. Precisament, diu que la "violència política armada" disminueix lleugerament, i augmenta de forma clara la d'origen terrorista.

Pel que fa a Rússia, l'augment de la despesa militar ha minvat i s'ha situat en un 19% el 2005 i un 12% el 2006.

L'institut suec informa que els cinc països del Consell de Seguretat de l'ONU (EUA, Rússia, França, Regne Unit i Xina) acumulen 26.000 caps nuclears i, tot i la seva reducció, tenen plans per modernitzar aquests arsenals i mantenir-los més enllà del 2050.

Anar al contingut