Els sondejos han limitat fins a un 8% el percentatge de sòl industrial d'Ercros contaminat
Els sondejos han limitat fins a un 8% el percentatge de sòl industrial d'Ercros contaminat
Flix

La descontaminació dels terrenys d'Ercros, a Flix, s'allargarà fins al 2022

L'empresa ha explicat el pressupost i el calendari de la retirada de residus tòxics de l'interior de la fàbrica

RedaccióActualitzat

La retirada dels residus tòxics de l'interior de la fàbrica d'Ercros, a Flix, –no del pantà, sinó de la superfície– no acabarà fins d'aquí 5 anys, el 2022, segons els càlculs de l'empresa. La química ha explicat el pressupost i el calendari d'aquestes tasques llargament reivindicades pels veïns de la zona. La comissió d'experts que en fa el seguiment ha comprovat les feines sobre el terreny.

Els més de 400 sondejos que ha fet l'empresa han limitat fins a un 8% la superfície de sòl industrial contaminada, del total de 30 hectàrees que ocupa la fàbrica.

Des del 2012, Ercros hi actua per eliminar-ne la contaminació. Ha invertit 5 milions d'euros per aïllar residus sòlids i ha instal·lat un sistema de pous per extreure'n els líquids, a més de col·locar barreres per evitar la contaminació d'aigües subterrànies.

Les actuacions per als pròxims anys suposen una inversió de 12 milions i inclouen el desmantellament d'antics magatzems de residus de la planta de clor, que deixarà de funcionar al desembre, i també la retirada de terrenys contaminats i de gasos i líquids del subsòl.

Ercros s'ha compromès a fer que tots els terrenys on cessi l'activitat siguin aptes per a ús industrial.

 

♦ Contaminació d'Ercros: hi ha zones on ser-hi 25 minuts al dia comporta risc de tenir càncer

 

Els ajuntaments de Riba-roja d'Ebre i Flix han indicat que també podria haver-hi punts contaminats en cinc llocs; la Generalitat ha comentat que l'Agència Catalana de Residus ja hi ha fet prospeccions i que cal esperar els resultats per determinar si els terrenys estan contaminats.

 

 

Anar al contingut